Binnenland

Supermarkten willen dat fouten bioboeren openbaar worden

RTL Nieuws / Yoeri Vugts en Maaike Kempes • 07 mei 2019 10:50

Klanten in een vestiging van Jumbo, één van de onderzochte supermarkten. Beeld © ANP

Supermarkten vinden het onacceptabel dat producten die niet voldoen aan de biologische wetgeving, wel als biologisch worden verkocht. Dat zegt brancheorganisatie CBL in reactie op onderzoek van RTL Nieuws naar de betrouwbaarheid van biologische producten. De supermarkten willen inzicht in de namen van overtreders, die door toezichthouder Skal geheim worden gehouden.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat honderden boeren zich niet aan de Europese afspraken voor biologisch eten houden, terwijl hun producten wel in de winkel liggen. De overtredingen worden vastgesteld door toezichthouder Skal, die de overtredingen niet deelt met de winkels. 

'Namen overtreders moeten openbaar'

De supermarkten vinden dat dat anders moet. "Het is wenselijk dat afnemers informatie krijgen als er misstanden zijn geconstateerd, zodat er maatregelen genomen kunnen worden en dit in de toekomst voorkomen kan worden. Een openbaar register zal misschien preventief kunnen helpen en duidelijk kunnen maken waar de bron van het probleem ligt", zegt directeur Marc Jansen van brancheorganisatie CBL. 

Transparantie

"Wij zijn afhankelijk van een goede waarborg van de hoge biologische standaard. We willen volledige transparantie", zegt directeur Peter van Kampen van biologische online supermarkt Ekonoom. Ook de biologische winkels Odin en Ekoplaza willen inzicht in de meest zware overtredingen. 

"We willen van Skal weten wat de overtreding is, waarom het certificaat niet wordt ingetrokken en wat de termijn is waarbinnen de overtreding moet worden verholpen", zegt kwaliteitsmanager Steven IJzerman.

Een biologische boer komt automatisch in aanmerking voor het 3* Beter Leven-keurmerk Beeld © ANP

3* Beter Leven-keurmerk onterecht gegeven

Boeren die de regels overtreden blijken eenvoudig toch een 3* Beter Leven-keurmerk te kunnen voeren. Dit keurmerk van De Dierenbescherming stelt de hoogste eisen aan dierenwelzijn en medicijngebruik, maar controle op dit keurmerk is er niet. Alle biologische boeren mogen automatisch dit keurmerk voeren. De Dierenbescherming is afhankelijk van informatie van toezichthouder Skal. 

Sancties

De Dierenbescherming bevestigt dat zij van Skal niet eerder signalen hebben gekregen dat bioboeren zich niet aan de regels houden. "Er zijn dan ook geen sterren afgenomen of sancties opgelegd", aldus een woordvoerder. 

Alleen wanneer Skal het biologische certificaat van een bedrijf intrekt, verdwijnt ook het Beter Leven-keurmerk van zijn product. Dat gebeurde in 2018 vier keer, terwijl het aantal ernstige en kritieke overtredingen aanzienlijk hoger lag.