Binnenland

Jehovah's Getuigen roepen leden op mee te werken aan onderzoek naar misbruik

16 april 2019 06:28

Archieffoto. Beeld © RTL

Het bestuur van Jehovah's Getuigen Nederland heeft zijn leden opgeroepen om mee te werken aan onderzoek van de Universiteit Utrecht naar seksueel misbruik binnen de organisatie. De oproep is opmerkelijk, omdat het kerkgenootschap normaal gesproken contact met niet-kerkelijke instanties mijdt.

De oproep staat onder meer in een interne brief die in handen is van RTL Nieuws.

Persoonlijke keus

In de brief, die afgelopen week is verstuurd aan alle afdelingen, vraagt het bestuur leden die slachtoffer zijn van kindermisbruik om een vragenlijst in te vullen op de site van de Universiteit Utrecht. Die doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek naar misbruik binnen Jehovah's Getuigen.

"Natuurlijk is deelname aan dit onderzoek een persoonlijke keus", zo schrijft het bestuur in de brief. "Toch hopen we dat de Universiteit Utrecht hierdoor nauwkeurige en evenwichtige informatie zal ontvangen over de manier hoe onze organisatie reageert op misbruik." 

Volgens bronnen binnen de kerk is de brief voorgelezen tijdens bijeenkomsten in de kerkgebouwen. Jehovah's Getuigen was maandag niet in staat om te reageren op dit bericht, zo liet een woordvoerder RTL Nieuws weten.

Onder de aandacht

Jehovah's Getuigen kwam de afgelopen tijd in opspraak, omdat ze daders van kindermisbruik alleen intern berechten en niet aangeven bij politie en justitie. Ook weigert de organisatie documenten over interne rechtszaken te overhandigen aan justitie. Vorig jaar november deed de politie daarom een inval bij het hoofdkantoor van Jehovah's Getuigen.

Onderzoeksleider Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht is 'uiteraard' blij met de oproep van het bestuur van Jehovah's Getuigen. "We hebben de afgelopen weken per mail contact gehad en we hebben ze gevraagd om ons onderzoek bij hun leden onder de aandacht te brengen. Het is fijn om te horen dat ze dat nu ook hebben gedaan." De onderzoekers zijn niet betrokken geweest bij het opstellen van de brief.

Slachtoffers

Bij de onderzoekers zijn inmiddels 'een paar honderd serieuze meldingen' binnengekomen over misbruik binnen Jehovah's Getuigen. Of de laatste oproep geleid heeft tot nieuwe meldingen, kon Van den Bos niet zeggen.

Ook stichting Reclaimed Voices, die slachtoffers van misbruik binnen Jehovah’s getuigen vertegenwoordigt, is 'positief' dat de Jehovah's Getuigen hun leden wijzen op dit onderzoek. "Wij hopen dat actieve Jehovah's Getuigen die slachtoffer van seksueel misbruik zijn of van een situatie weten, mee zullen doen aan het onderzoek," zegt voorzitter Raymond Hintjes.

Het onderzoek van de Universiteit Utrecht kwam tot stand na een motie van de Tweede Kamer. Het doel is om te kijken hoe Jehovah's Getuigen omgaat met meldingen van kindermisbruik. Iedereen die ervaring heeft met misbruik binnen die kerk kan zich tot 1 juni bij de onderzoekers melden. De bedoeling is dat er in het najaar het eindrapport gepubliceerd kan worden.

Steve werd misbruikt door getuige van Jehovah

Hij merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield: "Terwijl ouderlingen juist slachtoffers bij de hand moeten nemen om naar de politie te gaan. Dat staat ook in de bijbel."

Bron • RTL Nieuws / Koen de Regt