Binnenland

Helft gezinnen maakte huis zuiniger: bekijk hoe groen jouw buurt is

Wouter van Dijke • 15 april 2019 06:05 @WoutervD

Eén van de vele huizen die afgelopen jaren van zonnepanelen zijn voorzien. Beeld © ANP / Sander Koning

Bij ruim de helft van de Nederlandse gezinnen zijn in de afgelopen vijf jaar maatregelen genomen om hun huis energiezuiniger te maken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. RTL Nieuws bekeek de energielabels van alle huizen in Nederland, om te zien hoe duurzaam wij wonen.

Zo'n zestig procent van de huizen heeft een 'groen' energielabel, C of beter. De rest, ruim drie miljoen huizen, heeft nog geen groen label, en kan dus nog een stuk zuiniger gemaakt worden. Het gemiddelde huis zit precies tussen energielabel C en D. Woningen van wooncorporaties hebben het vaakst een groen label, particuliere huurwoningen het minst vaak: daar zit het gemiddelde huis iets onder label D.

De meest populaire maatregel die huishoudens de afgelopen vijf jaar namen, is de aanschaf van een zuinigere CV-ketel. Ook zonnepanelen worden steeds populairder: bij één op de acht eengezinswoningen liggen ze inmiddels op het dak.

Bekijk hier het gemiddelde energielabel in jouw buurt:

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Wil je weten welk energielabel jouw huis heeft? Kijk dan op energielabel.nl.

Flinke investering

In 2015 heeft elk huis in Nederland een voorlopig energielabel gekregen, op basis van het soort huis en het bouwjaar. Dat label geeft een beeld van hoe zuinig jouw huis is. Als je je huis verkoopt, ben je verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Je moet dan informatie over allerlei aspecten van je huis, zoals verwarming en isolatie, doorgeven aan een controleur, die vervolgens een energielabel uitschrijft. Inmiddels heeft bijna de helft van de huizen zo'n definitief label.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zette op een rij wat je zou moeten doen om je huis een beter label te geven. Daarbij is uitgegaan van een doorsnee eengezinswoning. De berekeningen zijn gebaseerd op een hoekwoning uit 1955, met een oppervlakte van 96 vierkante meter.

Bekijk wat je moet doen om van energielabel G naar een beter label te gaan:

Het is wel een flinke investering om je huis te verbeteren. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kost het gemiddeld zo'n 5.000 euro om één stap omhoog te gaan.

Minder stoken

Daar staat tegenover dat een energiezuiniger huis ook geld bespaart, doordat je energierekening een stuk lager wordt. Zo hoef je met betere isolatie een stuk minder te stoken. Daardoor verdien je de kosten vaak weer terug. Bij vloer- en dakisolatie is dat volgens Milieu Centraal bijvoorbeeld al na zo'n zeven jaar.

Energielabels worden door onderzoeksinstellingen en de overheid gebruikt om in beeld te brengen hoe zuinig de Nederlandse woningmarkt is. Op individueel niveau kan je huis wel afwijken van het label. Als je je huis verbetert, door isolatie aan te brengen of zonnepanelen te plaatsen, wordt je energielabel bijvoorbeeld hoger, maar dat label moet je dan wel aanvragen.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.