Binnenland

Verdachte schietpartij Utrecht opgepakt, dreigingsniveau omlaag

18 maart 2019 18:30

De politie doet onderzoek in het pand waar Gökmen T. werd aangehouden. Beeld © ANP

De politie heeft een verdachte opgepakt voor de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het zou gaan om de 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T. Dat maakten de politie, het OM en de gemeente Utrecht zojuist bekend in een persconferentie.

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht, dat vandaag werd opgeschaald naar niveau 5, is weer verlaagd naar het niveau van voor de schietpartij; niveau 4.

Arrestatie in Utrecht

De politie meldt dat T. is opgepakt tijdens een inval in een pand aan de Utrechtse straat Oudenoord, ongeveer drie kilometer van de plek van de schietpartij. Zo'n 500 meter verderop werd eerder vandaag de gekaapte Renault Clio teruggevonden, die hij gebruikte als vluchtauto. 

Het is nog niet bekend hoe de politie hem op het spoor is gekomen.

Geen zekerheid over motief

Naar Gökmen T. (37) werd sinds vanmiddag gezocht. Hij wordt verdacht van de schietpartij in een tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, en raakten vijf mensen gewond.

Over het motief is nog geen zekerheid. De autoriteiten houden rekening met terrorisme, maar ook een motief in de relationele sfeer wordt niet uitgesloten. T. kwam al eerder in aanraking met justitie. Twee weken geleden stond hij voor de rechter omdat hij verdachte was in een verkrachtingszaak.

Tweede verdachte

Tijdens de persconferentie meldde de politie dat er ook een andere verdachte is opgepakt, bij een huiszoeking. Wat de betrokkenheid van deze persoon precies is, wordt nog onderzocht. 

Eerder vandaag werd ook de broer van de hoofdverdachte T. door de politie meegenomen voor verhoor. Hij werd opgehaald bij het ROC in Nieuwegein.

'Zwarte dag'

Burgemeester Jan van Zanen sprak van een zwarte dag voor Utrecht. "Nietsvermoedende en onschuldige mensen, in de tram onderweg naar werk, school of andere bezigheden werden onder vuur genomen. Dat deze dag zo wreed anders zou lopen dan iedereen had voorzien, schokt. In de stad, ver daarbuiten in Nederland maar ook in verre buitenlanden'', verklaarde de burgemeester.

Korpschef Erik Akerboom heeft in een tweet een 'groot compliment' gegeven aan iedereen die slachtoffers heeft opgevangen 'en onvermoeibaar heeft meegezocht naar de dader'. De hoogste baas van de politie spreekt van een 'trieste dag voor de inwoners van Utrecht'.

Het openbaar vervoer in Utrecht wordt weer opgestart nu de verdachte is aangehouden. Morgen zullen de vlaggen op alle overheidsgebouwen in Nederland halfstok hangen, meldt premier Mark Rutte zojuist in een persconferentie.

Bron • RTL Nieuws