Binnenland

Nauwelijks meer Nederlands afvalplastic naar China

13 maart 2019 01:04

Brandend plastic afval op een Indonesische stortplaats voor geïmporteerd afvalplastic Beeld © EPA/Fully Handoko

De stroom van Nederlands afvalplastic naar China is vrijwel stilgevallen. Acht jaar geleden ging bijna de helft van al het uitgevoerde Nederlands plasticafval naar China. Nu is dat nog maar 2,7 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stroom plastic herbruikbaar plastic naar China slonk daardoor tot een gewicht van 10.000 ton. In 2017 importeerden China en ook Hongkong nog 88.000 ton plastic uit Nederland.

China was voor veel jaren de grootste importeur van afval. Maar begin vorig jaar stelde de Chinese regering een verbod in op de invoer van 24 soorten afval, waaronder plastic. Peking wil dat Chinese recyclingbedrijven eerst de groeiende 'eigen' afvalhopen verwerkt tot nieuw materiaal. De strengere importregels moeten daarbij helpen.

70 procent

Andere landen vullen het gat dat is ontstaan. Zo importeerde Indonesië vorig jaar 25.000 ton Nederlands plastic, tegenover 1000 ton een jaar eerder. Ook Duitsland, Vietnam en Turkije kregen meer plastic vanuit ons land te verwerken.

Het grootste deel van plastic afval wordt echter door Nederland zelf verwerkt. Het percentage afval dat in eigen land aan afvalverwerkers wordt verkocht, lag in 2016 rond de 70 procent.

Problematisch

Het Chinese verbod op de invoer van afval levert problemen op in andere Aziatische landen. Honderden kleine Chinese recycle-bedrijven zijn naar Zuidoost-Aziatische landen verhuisd om daar fabrieken te bouwen. Vaak illegaal. 

In de eerste helft van vorig jaar steeg daardoor de invoer van plastic afval in Indonesië met 56 procent. Het verdubbelde in Vietnam en steeg met 1.370 procent in Thailand. Dit is problematisch want deze landen konden het aanbod aan afval al voor het Chinese invoerverbod niet aan. Zo is Indonesië één van de landen die het meeste plastic afval in zee lozen.

Bron • RTL Nieuws