Binnenland

Verdachten spectaculaire diamantroof Schiphol horen straf

28 januari 2019 06:06

De politie onderzoekt het busje waarmee de dieven wegvluchtten Beeld © ANP

Vandaag krijgen de zes verdachten in de zaak over de opzienbarende diamantroof op Schiphol in 2005 hun straf te horen. Eind vorig jaar zijn celstraffen tot negen jaar tegen hen geëist.

In totaal werd voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten gestolen, de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Het grootste gedeelte van de buit is nooit teruggevonden.

De strafeisen:

  • De hoogste strafeis - negen jaar - was voor Errol H. V. Hij zou de bestuurder van het busje zijn geweest waarmee de geldtransportwagen werd overvallen, en hij zou de roof hebben geregeld. Ook is hij al eerder in aanraking geweest met politie en justitie wegens roofovervallen.
  • Marlon D. hoorde 7,5 jaar cel tegen zich eisen. Hij zat volgens de officier van justitie met H. V. in het busje tijdens de overval. 
  • Erik P. hoorde een eis van drie jaar cel. Hij was twee weken voor de roof volgens het OM betrokken bij een mislukte poging en durfde niet meer. Marlon D. nam zijn plek in.
  • Twee medewerkers van de luchthaven, Raoul T. en Ramazan N., moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt vijf jaar de cel in. 
  • Tegen de man die de beroepscriminelen en de Schiphol-medewerkers met elkaar in contact zou hebben gebracht, eiste het OM een celstraf van drie jaar.

'Een spectaculaire overval': verdachten diamantroof na 13 jaar voor de rechter

Op 25 februari 2005 werd Schiphol opgeschrikt door een gewelddadige overval. De daders gingen er met ruim 70 miljoen euro aan diamanten vandoor, en ze werden nooit gepakt. Tot vorig jaar, toen ze met nieuwe informatie toch gearresteerd konden worden.

Brein overleden

Begin vorig jaar werden zeven verdachten aangehouden, een kleine twaalf jaar na de overval. Dat gebeurde onder meer na een jarenlang undercovertraject van de politie.

Zes van hen kwamen voor de rechter, de zevende verdachte en waarschijnlijk het brein achter de overval overleed onlangs.

Bron • RTL Nieuws / ANP