Binnenland

Schiphol-baas: Noord/Zuidlijn Amsterdam snel doortrekken

07 januari 2019 19:06

Dick Benschop, topman van Schiphol. Beeld © ANP

Dick Benschop, topman van Schiphol, wil zo snel mogelijk het openbaarvervoersnetwerk rondom de luchthaven uitbreiden. Volgens hem is het niet meer de vraag óf de Noord/Zuidlijn moet worden doorgetrokken vanuit Amsterdam naar Schiphol en Hoofddorp, maar wanneer.

Dat zei hij op de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven. Benschop maakte bekend dat een plan al in de maak is, in samenwerking met de NS, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam.

Volgens de topman is het moeilijkste deel van het megaproject al aangelegd en moet het mogelijk zijn om het traject te verlengen. Verder moeten er volgens hem stappen worden gezet in de internationale treinverbindingen en de uitbreiding van het station op de luchthaven.

Handje ophouden

Benschop stelt dat de bal nu bij de politiek in Den Haag ligt. De komende tijd wordt verder gesproken over verdere invulling, zoals het kostenplaatje. Daarin wil Schiphol best bijdragen, aldus Benschop. "We willen niet alleen ons handje ophouden, maar ook iets meebrengen. Een soort offer you can't refuse.''

Op dit moment wordt tevens gesproken met bestuurders en bewoners over de toekomstige groei van de luchthaven, maar volgens Benschop is er nog veel meer nodig om het vertrouwen terug te winnen.

Klachten geluidsoverlast

Hoewel Schiphol vorig jaar een recordaantal van 71 miljoen passagiers verwelkomde, kwamen er ook meer klachten dan ooit binnen over geluidsoverlast. Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) kreeg in 2018 11.500 meldingen, drie keer meer dan het jaar ervoor.

Wij zullen maatregelen nemen in het belang van bewoners'', zei Benschop daarover. "Daarmee wil ik muren afbreken en bruggen slaan. Bijvoorbeeld tussen beleving en berekening van geluid, en tussen meten en rekenen. Wij zullen actief hinder beperken en investeren in leefbaarheid, in samenwerking met onze buurgemeenten.''

Bron • RTL Z / ANP