Binnenland

Vrachtschip verliest geen 30 maar 270 containers, tientallen aangespoeld op Waddeneilanden

02 januari 2019 14:21

Beeld © Rimbaud Lapperre

Er zijn veel meer containers in de Noordzee gevallen dan aanvankelijk werd gedacht. De Kustwacht laat aan RTL Nieuws weten dat het om minstens 270 containers gaat die van een van de grootste containerschepen van de wereld zijn gevallen.

Het schip, de MSC ZOE, kan maximaal 19000 containers meenemen aan boord. Waarschijnlijk zijn de containers door slecht weer in zee gevallen. 

21 aangespoeld

Inmiddels zijn al 21 containers aangespoeld op Terschelling, Vlieland en Ameland. Sommige containers zijn kapotgeslagen op de branding, waardoor de stranden vol liggen met duizenden spullen.

In zeker drie containers, die nog in het water drijven, zit gevaarlijk organisch peroxide. Dit is een poeder dat in vaten zit. De Kustwacht adviseert daarom om bij de containers weg te blijven, omdat het mogelijk gevaarlijk is voor de gezondheid.

Flatscreens

Honderden jutters zijn op de stranden van de Waddeneilanden spullen aan het verzamelen. Stoelen, kleren, speelgoed én flatscreens worden meegenomen. Wat er in de containers zit die nog niet zijn aangespoeld, is onbekend.

Bron • RTL Nieuws