Binnenland

Voetbalplaatjes volgend jaar ook met Oranje Leeuwinnen: 'Dit is heel cool'

21 december 2018 16:05

Beeld © ANP

Albert Heijn begint het nieuwe jaar met een spaaractie voor voetbalplaatjes. Dat is op zich niet bijzonder, maar deze keer kunnen er voor het eerst ook voetbalsters gespaard worden.

Het Nederlands vrouwenelftal, de Oranje Leeuwinnen, zijn opgenomen in de voetbalplaatjesactie. In totaal zijn er 292 voetbalplaatjes te sparen. Behalve de spelers van de Nederlandse eredivisieclubs gaat het daarbij om plaatjes van de Oranje Leeuwinnen.

Het team met speelsters als Lieke Martens en Vivianne Miedema plaatste zich onlangs voor het WK. Verdedigster Merel van Dongen speelt bij het Spaanse Real Betis en vindt het geweldig dat jonge meisjes binnenkort ook voetbalsters kunnen sparen. 'We hebben een status gekregen. Dat is heel cool.'

'Een droom die uitkomt'

"Vroeger spaarde ik de plaatjes zelf zelf. Als ik nu mijn eigen plaatje kan halen, dan is dat stiekem wel een droom die uitkomt", vertelt Van Dongen aan Editie NL. "Als iemand bij de kassa de plaatjes niet wil, dan ben ik zo iemand die vraagt of ik ze mag. Dan zeg ik dat het voor mijn nichtje is."

Ondanks dat het weer een stap is in de erkenning van het vrouwenvoetbal, vindt Van Dongen het niet meer dan normaal. "Wij zijn professionele sporters. We doen hier alles voor, trainen keihard, spelen in volle stadions, en hebben het EK gewonnen. Dit hoort erbij."

Merel van Dongen na de finale van de play-offs tegen Zwitserland om een WK-ticket. Beeld © ANP

'Sportdroom van jonge meisjes'

Dat de Oranje Leeuwinnen steeds meer naamsbekendheid krijgen betekent veel voor de verdedigster. "Je creëert hiermee een waarde voor alle speelsters, ondanks dat het maar kleine plaatjes zijn. En met dit soort spaaracties maak je de sportdroom van veel jonge meisjes weer een stukje realistischer.

De spaaractie loopt van 2 januari tot en met eind februari. Klanten krijgen bij besteding van elke tien euro een pakje met daarin vier voetbalplaatjes.

Bron • Editie NL