Binnenland

Kaartjes toch verstuurd: geen staking bij PostNL in kerstperiode

13 december 2018 17:45

Kerstdrukte op een sorteercentrum van PostNL. Beeld © ANP

Vakbond FNV mag niet staken bij PostNL tijdens de drukke kerstperiode. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag bepaald in een kort geding.

De zaak was aangespannen door het postbedrijf, omdat zij vrezen dat stakingen in de drukke kerstperiode buitenproportionele gevolgen zouden hebben. Het bedrijf voerde tijdens de zitting aan dat de staking miljoenen euro's aan directe schade geeft.

Ook zouden consumenten ernstig gedupeerd worden door de enorme vertraging van post en pakketten.

Serieus onderhandelen

FNV had acties aangekondigd uit woede omdat het bedrijf niet met serieuze voorstellen zou komen tijdens de cao-onderhandelingen. De bond eist een loonsverhoging van 5 procent en wil dat vaste krachten en uitzendkrachten gelijk behandeld worden als ze hetzelfde werk verrichten.

De onderhandelingen zijn pas in november gestart, maar FNV dreigde nu al met stakingen omdat het bedrijf expres de 'echte onderhandelingen' voor zich uit zou schuiven tot na de drukke kerstperiode. De andere drie bonden waarmee PostNL in onderhandeling is, willen het werk niet neerleggen.

Onrust niet van de baan

FNV laat weten het niet eens te zijn met de uitspraak van de rechter, maar geeft er wel gehoor aan. "PostNL lijkt nu zijn zin te krijgen, maar hiermee is de onvrede en onrust zeker niet van de baan. Veel werknemers beschouwen deze stap van PostNL als een onaanvaardbare vorm van intimidatie die niet past bij een bedrijf dat zich altijd als sociaal profileert", aldus FNV-bestuurder Ger Deleij.

In een eerste reactie laat PostNL weten blij te zijn met de uitspraak en zegt te hopen dat FNV weer terugkomt naar de onderhandelingstafel.

Bron • RTL Z