Binnenland

IJsselmeerziekenhuizen bouwen zorg af, laatste operaties dinsdag

Michaël Niewold • 09 november 2018 16:44 @michaelniewold

Medisch Centrum Emmeloord, onderdeel van de IJsselmeerziekenhuizen. Beeld © ANP

De IJsselmeerziekenhuizen nemen maatregelen voor het geval dat er geen doorstart komt. Om patiënten niet in gevaar te brengen, wordt de zorg die ze nu kunnen krijgen in het ziekenhuis afgebouwd. Er worden ook geen nieuwe patiënten meer aangenomen.

De kliniek, waar patiënten liggen die vanwege hun toestand overnachten in het ziekenhuis, sluit volgende week woensdag. Omdat de kliniek dichtgaat, worden de laatste operaties in het ziekenhuis op dinsdag uitgevoerd.

De meeste van de patiënten mogen voor 14 november naar huis. Als dat niet kan, worden ze naar een ander ziekenhuis gebracht. 

Ook de polikliniek sluit, op 29 november. De meeste afspraken tot die datum gaan nog wel door, als dat niet zo is, krijgen patiënten daar bericht over. Dat geldt ook voor mensen met een afspraak na 29 november. 

Personeel

Het personeel dat niet hoeft te werken omdat er minder patiënten zijn, krijgt wel doorbetaald, zegt een woordvoerder. Zij kunnen nog wel opgeroepen worden. 

Volgens het ziekenhuis staat het besluit los van de onderhandelingen over een doorstart. Als die er komt, wordt opnieuw naar de situatie gekeken en zal er een plan worden gemaakt om de zorg weer op te bouwen.

Kans op doorstart

Eerder werd al wel duidelijk dat de kans op een volledige doorstart klein is. De enige overnamekandidaat die alle activiteiten wil overnemen, is de meest omstreden van de drie partijen waarvan bekend is dat ze onderhandelen over een doorstart.   

Onderhandelen in het weekend

Welke partij een doorstart gaat maken met de IJsselmeerziekenhuizen, is nog niet bekend. Daar wordt begin volgende week nieuws over verwacht, zegt een woordvoerder. 

Datzelfde geldt voor een mogelijke doorstart van het Slotervaartziekenhuis. Daar is nog één kandidaat in de running, die dit weekend een zogeheten boekenonderzoek doet. 

Bron • RTL Z