Binnenland

Europees geld voor bankmedewerkers die baan verloren in de crisis

02 oktober 2018 15:14

Bij de Rabobank verdwenen in de crisis ook duizenden banen. Beeld © ANP

Goed nieuws voor de 450 bankmedewerkers uit Friesland, Drenthe en Overijssel die vanwege de financiële crisis werden ontslagen. Europa trekt 1,2 miljoen euro uit om ze te helpen een andere baan te vinden.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het bedrag dat de Europese Commissie voorstelde. Nederland heeft de aanvraag zelf ingediend bij het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF). 

Dit fonds stelt geld beschikbaar aan bedrijven en sectoren die als gevolg van grote veranderingen, zoals een wereldwijde economische en financiële crisis, veel mensen moeten ontslaan.

Financiële crisis

Dat gebeurde dus tijdens de meest recente crisis. Duizenden banen verdwenen bij Nederlandse banken en in de financiële sector. 

Vorig jaar nog werden 1324 mensen ontslagen bij twintig banken, waaronder Rabobank, ING en ABN AMRO, Triodos en Van Lanschot.

Nieuwe baan vinden lastig

Zij vonden dus niet allemaal zomaar weer een baan. Vooral werknemers boven de vijftig jaar en administratief medewerkers hadden moeite om weer aan de bak te komen. Daarnaast liggen de banen in de noordelijke provincies niet voor het oprapen.

"De overgang naar een nieuwe baan kan moeilijk zijn", stelt Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werk, Sociale Zaken en Vaardigheden, in een bericht van de Commissie.

"Het fonds kan deze werknemers helpen om hun vaardigheden aan te passen, nieuwe kansen te vinden en hun overgang naar nieuwe banen en een betere toekomst mogelijk te maken."

Bron • RTL Z