Binnenland

Weer grote tegenvaller bij schenk- en erfbelasting

Matthias Pauw • 18 september 2018 16:04 @mattpauw

Premier Rutte en Eric Wiebes tijdens het debat Beeld ©

De problemen bij de inning van de schenk- en erfbelasting door de Belastingdienst zijn weer groter dan tot nu toe werd gedacht. De inkomsten voor dit jaar zullen waarschijnlijk 352 miljoen euro lager uitpakken.

Dat blijkt uit een passage die is weggestopt in de bijlagen van de Prinsjesdagstukken. De inning van de schenk- en erfbelasting is al bijna twee jaar een drama, nadat er in 2017 een nieuw systeem in het leven werd geroepen dat niet bleek te werken.

Vorig jaar werd er al 450 miljoen minder geïnd door de problemen. Die achterstanden zouden dit jaar nog worden ingelopen, maar dat blijkt ijdele hoop. In juni zei staatssecretaris Menno Snel nog dat de achterstanden dit jaar zouden worden ingelopen, al snel daarna kwamen weer nieuwe problemen aan het licht.

Om alles zo snel mogelijk op te lossen werd een zomertaskforce in het leven geroepen. Uit de aanslagen die zij hebben opgelegd in de maanden juli en augustus, blijkt dat de opbrengsten voor dit jaar weer veel lager uit zullen vallen.

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers noemt het 'pijnlijk'. "Met de zomertaskforce dachten ze de achterstanden eindelijk in te lopen."

Bron • RTL Z