Binnenland

Agenten krijgen er 8 procent loon bij, flexibilisering van tafel

14 september 2018 14:51

Een actiespandoek van de politie. Beeld © ANP

Politieagenten krijgen de komende drie jaar een forse loonsverhoging van ruim 8 procent. Onder dreiging van vergaande publieksonvriendelijke acties zijn de onderhandelende partijen toch tot een akkoord gekomen.

Agenten hadden gedreigd om vanaf vanavond alleen nog maar uit te rukken voor spoedgevallen. Alle andere meldingen zouden ze dan laten liggen.

Niet alleen meer geld

Het akkoord waarover de bonden, de korpschef en de minister van Justitie en Veiligheid het nu eens zijn, gaat niet alleen over geld. Agenten krijgen onder andere meer zeggenschap over de roosters. De mogelijkheid om vier dagen van negen uur te werken, blijft bestaan.

Om flexibeler in te kunnen roosteren was het plan om die zogenoemde 4x9-regeling af te schaffen. Dat is dus van de baan.

8 procent meer loon + 400 euro + 400 euro

De loonsverhoging van meer dan 8 procent krijgen de agenten in drie stappen. In 2018 komt er 3 procent bij. In 2019 nog eens 2 procent en het jaar daarna 2,7 procent.

Daarnaast krijgen de dienders tweemaal een uitkering van 400 euro en een iets hogere eindejaaruitkering. Die bedraagt vanaf 2020 8,33 procent van het jaarsalaris.

Acties nog niet helemaal van de baan

Nu de bonden en de werkgever eruit zijn, worden de acties opgeschort. Maar Jan Struijs, voorzitter van vakbond NPB, benadrukt dat ze daarmee nog niet definitief van de baan zijn. Het resultaat van de onderhandelingen wordt nu voorgelegd aan de leden. Als die instemmen komt de nieuwe cao er definitief.

Lange tijd liepen de onderhandelingen uiterst stroef, maar de bonden zagen vanaf donderdagmiddag 'licht aan het eind van de tunnel''. "We zagen de werkgever steeds meer opschuiven naarmate het kort geding dichterbij kwam'', aldus Struijs.

Het vertrouwen van de politiemensen in korpschef Erik Akerboom heeft mede door de slepende onderhandelingen wel een flinke knauw gekregen. "Hij moet de eerste stap zetten om weer in gesprek te gaan met agenten.''

Bron • RTL Z