Binnenland

Vluchtende winkeldief blijkt inderdaad aanleiding voor treinchaos

22 augustus 2018 17:26

Een gestrande reiziger gisteravond op Amsterdam Centraal. Beeld © ANP

De storing die gisteravond het treinverkeer rond Amsterdam ontregelde, was het gevolg van een softwarefout. Die ontstond door een unieke samenloop van omstandigheden nadat een winkeldief de spoortunnel van Schiphol in was gevlucht, zegt spoorbeheerder ProRail.

Vanwege de dief in de tunnel werd het treinverkeer van en naar Schiphol stilgelegd en kon een bepaalde trein zijn geplande rit niet afmaken. Het systeem dat het treinverkeer op Schiphol regelt, was bezig een perron toe te wijzen aan deze trein, terwijl er tegelijkertijd handmatig iets werd doorgevoerd voor deze trein.

Met de hand regelen

Door de softwarefout die daarop ontstond, kon het automatische verkeersleidingsysteem niet meer worden gebruikt. "Er moest worden overgeschakeld op deelsystemen, waardoor de drukke en ingewikkelde treindienst rond Amsterdam en Schiphol alleen nog met de hand kon worden geregeld", zegt ProRail. Het systeem is nu zo aangepast dat deze fout niet meer kan voorkomen.

NS zegt dat 52.000 reizigers de dupe waren van de storing. Van hen hebben tot nu toe 1500 mensen geld teruggevraagd omdat ze meer dan een uur vertraging opliepen. Dat aantal verdubbelt de komende maanden waarschijnlijk nog, zegt NS.

Noodplan

Reizigersorganisatie Rover wil naar aanleiding van de gebeurtenissen van gisteren een noodplan voor grote storingen op het spoor. Dat plan moet gaan over de opvang van reizigers, de informatievoorziening en afspraken over alternatief vervoer. Volgens de NS-woordvoerder bestaat zoiets al. "Maar we willen altijd kijken hoe het beter kan."

'Ja, het is een grote chaos'

 

Duizenden reizigers konden gisteravond op verschillende stations in en rondom Amsterdam geen kant meer op. 

Bron • RTL Nieuws