Binnenland

Ook in Amsterdam drie studenten in ziekenhuis door ontgroening

03 oktober 2016 20:27

Exterieur van het Amsterdamsch Studenten Corps Beeld © ANP

Twaalf leden van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) moesten tijdens de ontgroeningen vorige maand in de gracht zwemmen en slapen tussen het afval. Drie van hen kwamen hierna in het ziekenhuis terecht.

Dat meldt de NOS. Eén van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis met een darminfectie. Een ander belandde in het ziekenhuis met een zware longontsteking. De derde verstuikte zijn enkel door een, volgens de vereniging, 'ongelukkige sprong'.

'Geen sprake van geweld'

Volgens rector van de vereniging Boris Bekkering was er in geen van de gevallen sprake van geweld en was er geen alcohol in het spel. "Ook heeft geen van de deelnemers na ontgroening afgezien van lidmaatschap van het dispuut."

Het bestuur van de vereniging heeft het dispuut gestraft doordat het volgend jaar minder mensen mag aantrekken. "Dit raakt hen hard", zegt Bekkering tegen NOS. "Omdat het de continuïteit van het dispuut kan aantasten."

Regels geschonden

Volgens de rector heeft het dispuut de regels geschonden, die van tevoren waren afgesproken. "Wij beraden ons momenteel over de vraag of het hele dispuut geschorst moet worden. Van belang is dat eerst alle feiten boven tafel komen."

Vorige week werd bekend dat een aspirant-lid van het Groningse Vindicat met hersenletsel in het ziekenhuis was opgenomen. Naar aanleiding daarvan is er een discussie losgebarsten over ontgroeningen. De gemeente Groningen pleit zelfs voor een verbod.

Bron • RTL Nieuws