Binnenland

Noodlijdend Ziekenhuis Amstelland betaalt half miljoen aan ex-topmannen

Mathijs Smit • 28 december 2017 12:10 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Het noodlijdende Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen heeft 540.000 euro aan ontslagpremies moeten betalen aan twee vertrokken bestuurders. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Bestuursvoorzitter Jacques Moors en financieel bestuurder Hans Broertjes moesten eind 2015, begin 2016 vertrekken. Niet veel later werd duidelijk dat het ziekenhuis zwaar in de financiële problemen zat.

Na een verlies van 3 miljoen euro in 2015 voldeed de zorginstelling niet meer aan de voorwaarden die Rabobank aan de financiering stelde. Ook in 2016 boekte het ziekenhuis een verlies, van 1,3 miljoen euro.

Met Rabo werd begin dit jaar een nieuw financieringsakkoord bereikt. Maar in de jaarrekening over 2016 die afgelopen juli verscheen, waarschuwt de accountant nog voor 'onzekerheden omtrent de continuïteit'.

Royale afkoopsommen

Ondanks de beroerde omstandigheden waarin de bestuurders het ziekenhuis achterlieten, blijkt dat zij royale afkoopsommen in hun zak konden steken. Moors ontving een ontslagpremie van 215.000 euro; Broertjes werd uitgezwaaid met 324.450 euro.

Onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) geldt voor bestuurders van (semi-)publieke instellingen als ziekenhuizen een maximum ontslagvergoeding van 75.000 euro.

Maar volgens het ziekenhuis voldoen de vertrekpremies toch aan de wet, omdat de bestuurders onder een overgangsregeling vielen. "Hun contract dateert van vóór de WNT", aldus een woordvoerster. "Het klinkt als veel geld, maar is volgens de geldende afspraken." 

Nog rianter

Uit de kleine lettertjes in de jaarstukken blijkt dat de vertrekregelingen van de bestuurders zelfs nog rianter uitvielen dan de genoemde 'kale' exitpremies. Moors vertrok officieel in februari 2016, maar kreeg dankzij de uitbetaling van vakantiedagen nog doorbetaald tot juli. Extra kosten: 78.000 euro.

Broertjes vertrok in december 2015, maar streek nog drie maanden salaris op als 'adviseur'. Dat kostte het ziekenhuis nog eens 51.000 euro. Inclusief die doorbetalingen ontvingen beide bestuurders samen 680.000 euro van het verlieslijdende ziekenhuis.

Lijken uit de kast

Na hun vertrek viel een trits lijken uit de kast. Opvolger Ad Huijsmans oordeelde onder meer dat een aantal samenwerkingsverbanden, waarin het ziekenhuis ook met aandelen participeerde, veel te risicovol waren. Het stopzetten van die joint ventures kostte veel geld.

Als gevolg van de noodzakelijke reorganisatie was het ziekenhuis in totaal 3,6 miljoen euro kwijt aan incidentele kosten. Daarbij inbegrepen zijn ook de ontslagpremies van Moors en Broertjes.

Bron • RTL Z