Binnenland

Omzet transportsector naar recordhoogte

06 december 2017 06:41

Een Zweeds zeeschip in de Rotterdamse haven. Beeld © Archieffoto ANP

Vrachtwagenchauffeurs, scheepskapiteins, piloten en machinisten hebben een druk kwartaal achter de rug. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de omzet met 4,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De omzet kwam daarmee uit op het hoogste niveau ooit.

Het is het derde kwartaal op rij dat de transportbranche meer omzet behaalt dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was nog sprake van een lichte daling

Met name het vervoer over het water leverde meer op, aldus het CBS. De binnenvaart profiteerde afgelopen kwartaal van flink hogere tarieven. Gemiddeld werd voor een vracht ruim een kwart meer afgerekend dan in het derde kwartaal van 2016. De totale omzet uit het vervoer over water steeg met 6 procent.

Verhuizingen stuwen omzet op de weg

Het vervoer over land bracht ruim 5 procent meer op dan een jaar eerder. Opnieuw kwam de grootste omzettoename (9 procent) op het conto van verhuisbedrijven. Zij profiteren nog altijd van de sterke woningverkopen. Maar ook bijvoorbeeld pakketbezorgers en het openbaar vervoer vertoonden een stijgende lijn.

In de luchtvaart was de groei met 2,3 procent heel wat minder afgetekend. Luchtvaartmaatschappijen moesten het daarbij vooral hebben van het passagiersvervoer. De inkomsten uit vrachtvervoer namen juist af.

Optimistische verwachtingen

Transportondernemers zijn volgens het CBS duidelijk positiever in hun verwachtingen voor het economisch klimaat dan in het voorgaande kwartaal. Bovendien ligt het aantal faillissementen in de sector op het laagste niveau in jaren.

Bron • RTL Z / ANP