Binnenland

Defensie: veldhospitaal Mali voldoet aan eisen VN

25 november 2017 07:08

Militairen in Mali. (Archieffoto) Beeld © ANP

De zorg in het Togolese ziekenhuis in de Noord-Malinese stad Kidal, waar vorig jaar een Nederlandse militair is behandeld na een mortierongeluk, voldoet aan de eisen van de VN. Dat schrijft het ministerie van Defensie aan de Tweede Kamer.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelde in een onderzoek naar het motierongeval dat in het hospitaal bij de behandeling van de Nederlander 'weinig doortastend' werd opgetreden. Ook werd geen gestructureerd onderzoek uitgevoerd naar het letsel.

De hoogste medische functionaris van het leger heeft onlangs een bezoek gebracht aan het hospitaal. Hij heeft 'geconcludeerd dat de zorg die het Togolese hospitaal kan leveren afdoende is voor levensreddende chirurgie', aldus minister Ank Bijleveld.

Operatie stil

Volgens Defensie hebben de VN laten weten dat het Togolese ziekenhuis het afgelopen jaar 'zichtbaar is verbeterd' en voldoet aan alle VN-eisen.

Kidal is een vooruitgeschoven post van de Nederlandse VN-militairen in Mali. De operatie ligt nu stil omdat Defensie er zeker van wil zijn dat de medische faciliteiten hier op orde zijn. De VN gaan hier zo goed als zeker zorgen voor medische evacuatie met een helikopter als dat nodig is.

250 blauwhelmen

Bijleveld gaat desondanks een derde partij laten kijken naar de aanwezige medische capaciteiten voor blauwhelmen in Kidal, omdat het kabinet wil dat aan 'de hoogste eisen van veiligheid en medische capaciteiten wordt voldaan' in het missiegebied.

In Mali zijn ongeveer 250 Nederlandse blauwhelmen actief. Het kabinet wil de bijdrage aan VN-missie Minusma met een jaar verlengen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoogste legerbaas: 'Nee zeggen als missie te gevaarlijk is'

 

Bron • RTL Nieuws