Binnenland

In iedere klas wordt wel een kind online gepest, vooral meisjes slachtoffer

18 september 2017 02:14

Beeld © ANP

In (bijna) iedere klas komt online pesten voor. Dat kan geconcludeerd worden uit nieuwe gegevens over online pesten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat 9 procent van de 15- tot 18-jarigen er vorig jaar mee te maken had.

Vooral meisjes in die leeftijdscategorie worden slachtoffer van online pesten, namelijk ruim 12 procent. Dat is bijna twee keer zoveel als jongens van 15 tot 18 jaar.

Het totale aantal mensen dat online wordt gepest is de afgelopen jaren niet veranderd. Vorig jaar gaf 3 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan weleens online gepest te zijn. Omgerekend gaat het om ruim 400.000 personen.

Laster

De meest voorkomende vorm van online pesten bij 15 tot 18-jarigen is laster. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, films of roddels via het internet. Ruim 4 procent van de jongeren werd hiermee naar eigen zeggen geconfronteerd, aldus het CBS. Daarna volgen stalken, bedreiging met geweld, en chantage.

De jongeren doen niet vaak melding van het pestgedrag waarvan ze slachtoffer zijn geworden. Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren van 15 tot 18 jaar stapte naar de politie of een andere instantie. Slachtoffers van 25 jaar of ouder melden dit vaker dan jongeren.