Binnenland

AIVD wil toegang tot je WhatsApp-berichtjes

Thomas Drissen • 17 september 2016 07:55 @thomasdrissen

Beeld © Bloomberg

De strijd tegen terreur vraagt om verregaande maatregelen, stelt de AIVD. Daarom wil de veiligheidsdienst kunnen meelezen bij chatdiensten als WhatsApp, Telegram en Signal.

Dat vertelt AIVD-directeur Rob Bertholee in een interview in de Volkskrant. Het kunnen meelezen met onze chatberichtjes zou essentieel zijn voor het 'beschermen van de rechtsorde'. "Ik wil van diegenen die een bedreiging vormen de communicatie inzien."

Meelezen is lastig

Sinds de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken door geheime diensten, versleutelen techbedrijven actief hun apparaten en communicatieverkeer. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is WhatsApp, dat afgelopen april end-to-end-encryptie voor meer dan een miljard mensen inschakelde.

Voor de AIVD is dat een doorn in het oog. De geheime dienst is van mening dat daarmee haar wettelijke taak knap lastig wordt gemaakt. "Ik vind bescherming van privacy ook uitermate belangrijk. Maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag", vraagt de AIVD-directeur zich hardop af.

Privacy dilemma

Het kabinet heeft geen plannen om de versleuteling van data te beperken. Het uitgangspunt: als de AIVD bij ieders data kan, kunnen buitenlandse veiligheidsdiensten en criminele organisaties dat ook. "Dan moet je als regering ook accepteren dat we niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen", zegt Bertholee.

De Fransen en Duitsers willen wel tornen aan de encryptie van chatberichtjes. Al blijft het de vraag hoe overheden dat zouden moeten afdwingen: techbedrijven staan niet te springen om hun diensten onveiliger te maken.

'Grootste terreurdreiging'

De AIVD stelt dat de dreiging van terreuraanslagen in jaren niet zo groot is geweest als nu.

Getraumatiseerde terugkeerders uit Syrië, terugkeerders die bewust opgaan in de gemeenschap om later toe te slaan en jihadisten in spe die zich via sociale media laten inspireren, vormen allemaal een bedreiging. Die laatste groep, ook wel 'lone wolves' genoemd, vormt het grootste gevaar, zegt Bertholee. "Die blijft buiten ons zicht."

Bron • RTL Nieuws