Binnenland

Rotterdammers beslissen over de sloop van 20.000 woningen

29 november 2016 20:38

Beeld © ANP

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil 20.000 goedkope huurwoningen slopen (of verbouwen) en vervangen voor duurdere woningen. De Rotterdammer mag via een referendum zijn stem uitbrengen over het plan.

Rotterdammer El Mokhtar Ezzaki woont in de wijk Vreewijk, die voor driekwart uit sociale huurwoningen bestaat. Hij maakt zich grote zorgen over het plan van de gemeente.

“Ik vrees het ergste als dit doorgaat." Ezzaki is bang dat hij door het woonplan zijn huis moet gaan verlaten. Of zelfs zijn stad. "Straks worden de huizen in één keer onbetaalbaar."

Meer woningen voor hoge inkomens

Door renovatie en sloop wil Rotterdam het aantal woningen voor lage inkomens voor 2030 met 20.000 verminderen. Daarvoor in de plaats komen 36.000 nieuwe woningen, maar dan voor midden- en hoge inkomens.

"We hebben nu relatief een grote voorraad aan goedkope woningen," zegt wethouder Stedelijke Ontwikkeling Ronald Schneider in Z Today, "terwijl we een schreeuwend gebrek hebben aan woningen in de midden en hogere categorie."

'Geen oplossing voor armoede'

Vooral in het Zuiden van Rotterdam mag wel een wat diverser woonaanbod komen, vindt de wethouder. De gemeente belooft dat iedereen die zijn huis uit moet, een nieuwe plek binnen Rotterdam krijgt.

Toch valt het plan niet bij iedereen even goed.  "Een stad moet toegankelijk zijn voor iedereen," reageert Hoogleraar Urban Studies Brian Doucet. "De oplossing voor armoede, werkloosheid en slechte woningen is niet het slopen van woningen en duurdere woningen voor iemand anders te bouwen."

In Crooswijk werkt het 

In Crooswijk, in 2013 nog de armste wijk van Nederland, is het slopen en opnieuw opbouwen al een paar jaar bezig.

Volgens de eigenerasse van bakkerij 'De Echte Bakker' profiteert de wijk daarvan. "Het is beter geworden. De mentaliteit van de klanten, de mentaliteit van de mensen in de wijk is ook beter geworden."

Het referendum is raadgevend, maar bij een opkomst van 30 procent of meer, zal de uitslag worden gerespecteerd.

Bron • RTL Z