Binnenland

Wijk met 1350 woningen op terrein Bijlmerbajes

12 september 2017 12:19

Artist impression van de nieuwe wijk. Beeld © Vastgoedontwikkelaar AM

Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam komt een nieuwe stadswijk, met huur- en koopwoningen in alle prijscategorieën. Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt.

Dat heeft vastgoedontwikkelaar AM, een dochteronderneming van bouwconcern BAM, bekendgemaakt. Een consortium betaalt ruim 84 miljoen euro voor het terrein van de voormalige gevangenis.

Er komen ongeveer 1350 woningen in het Bajes Kwartier, zoals de wijk gaat heten. Ongeveer 400 woningen in de wijk worden sociale huurwoningen. De wijk wordt autoluw, parkeren gebeurt grotendeels ondergronds.

Energieneutraal

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. 

Van de zes karakteristieke gevangenistorens, die in gebruik waren van 1978 tot 2016, blijft er één behouden. Die wordt getransformeerd tot 'groene toren', met een verticaal park en stadslandbouw.
 

Miniatuurvoorbeeld

Zo ziet het terrein er nu uit. (Archieffoto: ANP)

Bron • RTL Nieuws