Binnenland

Er zijn te weinig huurhuizen in de vrije sector en dat komt door de gemeenten

Paul le Clercq • 20 mei 2016 11:03 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Veel gemeenten willen graag dat er meer huurwoningen in de vrije sector bij komen, maar ze doen nog te weinig om er voor te zorgen dat die er ook daadwerkelijk komen. En dat terwijl beleggers wel graag in de vrijehuursector willen investeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Stec onder 105 gemeenten, die goed zijn voor bijna de helft van de woningmarkt in Nederland. Driekwart van de gemeenten vindt vrijesectorhuur belangrijk, met name voor de doorstroming op de woningmarkt.

Soms zijn huurwoningen in de vrije sector de enige waar middeninkomens, zzp'ers, werknemers met een flexibel contract en eenpersoonshuishoudens in terecht kunnen. Dat komt mede doordat de normen voor een hypotheek strenger zijn geworden.

Ook wil minister Blok van Wonen de vrijhuursector vergroten en de sociale huursector verkleinen. Voor de vrijesectorhuur geldt een huurprijs van 711 euro per maand of meer. 

Beleggers willen wel

Het is extra zuur dat er zo weinig vrijesectorhuurwoningen worden gebouwd, omdat investeerders graag geld steken in de sector. De rente is immers laag en woningen zijn daarmee een goed alternatief voor andere beleggingen.

De potentie is groot, de sector van vrijehuurwoningen kan 'zeker twee tot drie keer' zo groot worden. Maar er is nog een lange weg te gaan, aldus het rapport van Stec. 

Grondopbrengsten vrijesectorhuur hoger

Gemeenten lijken niet genoeg te doen om hun wensen te laten uitkomen. Ondanks het feit dat ze de vrijesectorhuur zo belangrijk vinden, heeft slechts 10 procent een doelstelling voor het aantal vrijesectorhuurwoningen in het nieuwbouwprogramma. Het percentage dat specifiek beleid heeft voor de sector is een stuk groter: 40 procent.

Slechts 17 procent heeft passend grondprijsbeleid. Dat laatste is wel belangrijk, omdat de grondopbrengsten voor vrijesectorhuurwoningen lager zijn. Daardoor kiezen veel gemeenten toch relatief vaker voor koopwoningen.

Mooie plannen voor vrije huur

Grote steden zijn het verst, dat geldt vooral voor de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Gemeenten hebben wel mooie plannen. Zo willen veel meer gemeenten een doelstelling voor het aantal te bouwen vrijesectorhuurwoningen of specifiek beleid ontwikkelen. Maar dat hebben ze dus nog niet gedaan.

Frappant is ook dat maar liefst 72 procent van de gemeenten geen idee heeft wie de grootste eigenaren van vrijesectorhuurwoningen in hun plaats zijn. Stec pleit er dan ook voor dat gemeenten de contacten met beleggers aanhalen (en andersom).

Tekort vrijesectorhuurwoningen wordt groter

De gemeenten die deel namen aan het onderzoek denken in de komende vijf jaar maximaal 21.000 nieuwe huurwoningen in de vrije sector te zullen bouwen. Maar de vraag zal vrijwel het dubbele zijn. Nu al dreigt er woningnood in de vrijehuursector.

Bron • RTL Z