Binnenland

130.000 liter champagne door de gootsteen

30 december 2015 15:46

Een restje champagne na oudejaarsnacht. Beeld © ANP

In veel koelkasten ligt de champagne al koud voor oudejaarsavond, maar wist je dat een groot deel van die bubbels uiteindelijk door de gootsteen verdwijnt? Zo'n 130.000 liter wordt niet opgedronken, maar weggespoeld. Dit en meer oud en nieuw-weetjes op een rijtje.

De Staatsloterij deed onderzoek naar de belangrijkste tradities tijdens de jaarwisseling in Nederland. Daaruit blijkt dat champagne ons favoriete drankje is om mee te proosten op het nieuwe jaar, zo zegt 43 procent van de Nederlanders.

Toch nipt één op de drie mensen alleen uit beleefdheid een slokje mee en drinkt z'n glas uiteindelijk niet leeg. Als je al die restjes die vervolgens overblijven bij elkaar gooit, kom je op zo'n 130.000 liter champagne: dat zijn maar liefst 180.000 flessen die door de gootsteen worden weggespoeld. 

Met of zonder krenten?
Bij die champagne hoort natuurlijk ook een oliebol: gemiddeld eten Nederlanders zo'n 3,6 oliebollen op oudejaarsavond. Dat zijn in totaal bijna 48 miljoen oliebollen. 

64 procent van de mensen eet het liefste een bol met krentjes. Maar in Drenthe en Groningen vinden ze juist de oliebollen zonder krenten het lekkerste. 

Oud en nieuw-weetjes:

-    90 procent van de Nederlanders viert de jaarwisseling in huiselijke kring.
-    44 procent kijkt graag naar de oudejaarsconference op tv.
-    Twee derde van de Nederlanders kijkt liever naar vuurwerk dan dat ze zelf afsteken
-    Negen op de tien Nederlanders vindt siervuurwerk leuker dan knalvuurwerk.
-    Happy New Year van Abba vinden we het ultieme liedje voor oud en nieuw, gevolgd door Bohemian Rhapsody en The Final Countdown.
-    Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking vindt het kopen van een Oudejaarslot een van de leukste eindejaarstradities.
-    17 procent van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2016. 
-    Mensen met goede voornemens hebben er gemiddeld 3,45. 

Bron: Staatsloterij en Blauw Research

Meer op rtlnieuws.nl:

Wil je ook op Facebook niets missen van RTL Nieuws? Like dan hier onze facebookpagina.

Bron • RTL Nieuws