Binnenland

Eiergate: minister Kamp in de fout met percentages waterstofperoxide

Caroline van Soelen • 08 september 2017 19:30 @carolinevs

Een NVWA-inspecteur aan het werk. Beeld © NVWA

Minister Kamp van Economische Zaken is gisteren de mist ingegaan bij het informeren van de Tweede Kamer over het fipronilschandaal. Boeren zouden volgens hem waterstofperoxide tot drie procent mogen gebruiken om hun stallen met dieren fipronil-vrij te maken. Maar de grens die Kamp noemt is zes keer hoger dan toegestaan.

Dat bevestigen zowel de NVWA als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Die drie procent geldt namelijk voor lege stallen. Voor stallen waar nog dieren verblijven ligt de grens op 0,5 procent waterstofperoxide.

Te hoge concentraties zouden gevaarlijk zijn. Al is niet bekend hoe schadelijk het ontsmetten van volle stallen met drie procent waterstofperoxide is. 

Advies boeren

Waterstofperoxide heeft een ontsmettende werking én neutraliseert fipronil. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Boeren werd geadviseerd om waterstofperoxide samen met soda te gebruiken in stallen en op besmette dieren.

Volgens de CTGB is voor waterstofperoxide slechts een percentage van 0,5 toegestaan. Deze instantie beoordeelt in Nederland of bepaalde middelen volgens internationale afspraken en de wet veilig zijn voor mens, dier en milieu. Op grond hiervan besluit het of een middel in ons land verkocht mag worden en wat de verplichte voorschriften zijn.

De werking op Fipronil is niet onderzocht en daar wil de CTGB ook niets over zeggen. Ook de NVWA noemt op haar website een maximum percentage van 0,5 waterstofperoxide.

Reactie ministerie

In een reactie zegt een woordvoerder van minister Kamp dat het genoemde percentage inderdaad onjuist blijkt. "Het juiste percentage is 0,5 procent. Voor het gebruik gelden overigens beperkende voorwaarden." Het ministerie stuurt vandaag nog een brief aan de Tweede Kamer om 'deze omissie' te corrigeren. Hoe de fout is ontstaan wil het ministerie niet zeggen. 

Met de beperkende voorwaarden doelt het ministerie op de regels van de NVWA. Die luiden: "Scherm de plek waar de dieren verblijven af van de plek die u schoonmaakt, overleg vooraf met de dierenarts en zelfs bij een concentratie van 0,5 procent mogen de kippen niet in aanraking komen met het middel."

Feiten niet op een rij 

Over de percentages was al genoeg verwarring. De Gezondheidsdienst voor Dieren kwam afgelopen week terug op haar advies en paste de norm aan. Opvallend is dat deze dienst nog altijd de feiten niet op een rijtje heeft. Het adviseert om lege stallen te reinigen met 30 procent waterstofperoxide (zie onderstaand screenshot van hun site).

Maar wettelijk is maar 3 procent toegestaan in lege stallen, zo benadrukt het CTGB dat dus namens de overheid de wettelijke richtlijnen vaststelt.

Miniatuurvoorbeeld

'Boeren niet bewust van lagere richtlijnen'

Onder kippenboeren heerst nog steeds de gedachte dat de 3 procent wel is toegestaan, zeggen enkele boeren tegen RTL Z. Zij zijn zich niet bewust van de lagere richtlijnen van de officiële instanties.

Volgens Eltjo Betlehem van het Poultry Expertisecentrum is iedereen in Nederland uit gegaan van de 3 procent die de Gezondheidsdienst meldde. "Maar een paar dagen terug kwam men er daar achter dat 3 procent ver boven de norm is die wettelijk is vastgelegd. Toen is het veranderd naar 0,5 procent.’’

Gevaarlijk spul

Hij zegt dat boeren wel op de hoogte zijn en voegt daaraan toe: "Het is gevaarlijk spul, maar hoe schadelijk het is dat er met een te hoge concentratie is gewerkt, dat moet je maar een toxicologen vragen."

Het fipronil-schandaal heeft tot nu toe 2,5 miljoen kippen het leven gekost. Tientallen pluimveehouders moesten hun stallen noodgedwongen laten ruimen.

Bron • RTL Z