Binnenland

Ontslag bestuurder kost zorginstelling Treant 400.000 euro

Mathijs Smit • 06 september 2017 07:29 @Mathijs__Smit

De ziekenhuizen van Treant, waaronder het Scheper, boeken al jaren verlies Beeld © ANP

Het vertrek van een ontslagen bestuurder kost de financieel kwakkelende Noord-Nederlandse zorginstelling Treant ruim 400.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Treant exploiteert drie ziekenhuizen en zeventien verzorgingshuizen in Drenthe en Groningen, met 6500 werknemers en een omzet van 445 miljoen euro. De ziekenhuizen kampen al jaren met verliezen en stonden vorig jaar onder geïntensiveerd toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ontslag bestuurders

Nadat de medische staf in december het vertrouwen in de raad van bestuur had opgezegd, was de maat voor de toezichthouders vol. Twee van de drie bestuurders moesten vertrekken, onder wie Bruins. Volgens de toezichthouders waren de bestuurders niet 'in control'.

Bruins pikte dat niet, en blijkt naar een arbitragerechter te zijn gestapt. Die oordeelde onlangs dat de zorginstelling de bestuurder wel mocht ontslaan, maar verwijtbaar handelde bij de manier waarop.

De zorginstelling had veel te snel geconcludeerd dat de bestuurder moest vertrekken, en verstuurde zonder overleg een persbericht over dat vertrek. Vanwege deze fouten moet Treant Bruins doorbetalen tot februari 2018.

Prijskaartje

Dat betekent dat de ex-bestuurder ongeveer een jaar lang salaris ontvangt zonder dat daar werkzaamheden tegenover staan. Dat kost Treant ongeveer 229.000 euro.

Daarnaast moet de zorginstelling Bruins een transitievergoeding van 95.000 euro betalen, en een billijke vergoeding van 75.000 euro. Ook moet Treant 20.000 euro aan juridische kosten vergoeden. Daarmee bedraagt het totale prijskaartje zo'n 420.000 euro.

Ingrijpen moest anders

Woordvoerder Bart Visser van Treant erkent dat er fouten gemaakt zijn. "Na een conflict met de medische staf moesten de toezichthouders ingrijpen. De manier waarom dat is gedaan, had anders gemoeten." De zorginstelling zal de uitspraak niet aanvechten. "Het betreft een bindende uitspraak van een arbiter, en daar hebben we ons aan te houden. "

Volgens de woordvoerder heeft het recente vertrek van de verantwoordelijke voorzitter van de raad van toezicht Bas Eenhoorn niet rechtstreeks met de zaak te maken. Eenhoorn legde begin augustus zijn functie neer, na een conflict met het huidige bestuur. "Zijn vertrek is het gevolg van meerdere zaken."

Opnieuw verlies ziekenhuizen

Uit het vonnis van de arbitragerechter blijkt verder dat voor de drie Treant-ziekenhuizen voor het lopende jaar een verlies van 4 miljoen euro wordt verwacht. Vorig jaar boekten het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, het Scheper in Emmen en het Bethesda in Hoogeveen een verlies van 5,3 miljoen op een omzet van 336 miljoen euro. In 2015 bedroeg het verlies 3 miljoen euro.

Treant kondigde vorige maand aan dat de ziekenhuizen van de zorggroep voor miljoenen moeten bezuinigen. Het is nog onduidelijk of daarbij ook banen zullen worden geschrapt. Treant verwacht dat de ziekenhuizen volgend jaar weer winst maken, aldus de woordvoerder.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit