Binnenland

'Steeds meer soorten bloemen op de markt'

Saskia van Huijgevoort • 21 september 2015 19:10 @Saskia_vanH

Beeld © anp

Er worden steeds meer bijzondere bloemen via Nederland verhandeld, zegt VGB-directeur Robert Roodenburg. "Het aantal soorten is de afgelopen jaren niet gestegen, maar we zien dat de verschillen steeds groter worden."

"Vroeger hadden bloemen een ander kartelrandje of een iets afwijkende kleur. Tegenwoordig zie je dat de verschillen steeds groter worden, bijvoorbeeld in de vorm", vertelt hij. "Elke dag worden er ontzettend veel nieuwe soorten ontwikkeld, het assortiment wordt steeds breder. Dat is typisch voor een verleidingsmarkt als deze."

Ongeveer dertig procent van de bloemen die niet in Nederland worden gekweekt, wordt uit Kenia geïmporteerd. Ook Ethiopië, Colombia en Ecuador zijn belangrijke leveranciers. "Onder andere Nederlandse kwekers zijn daar jaren geleden begonnen met telen van rozen op 1500 tot 2500 meter hoogte. Sommigen daarvan groeien zelfs niet in Nederland omdat ons land daar te warm en te donker voor is. De prijs van deze producten is niet veel hoger omdat de lonen een stuk lager zijn, daardoor kunnen de vliegkosten gecompenseerd worden", vertelt Roodenburg.

'We mogen niet verslappen'
Bang dat de handel daarom naar andere werelddelen verplaatst, is hij niet. "Veel boeren kweken slechts een aantal soorten bloemen. Zij brengen dus in één keer hele grote partijen op de markt. In Nederland kunnen zijn we de schakel die zo'n grote hoeveelheid in kleine stukjes kan opbreken; geen enkele bloemenwinkel wil bijvoorbeeld alleen maar rozen. Daarnaast is de prijs het beste waar vraag en aanbod bij elkaar komen en dat is in Aalsmeer."

Helemaal achteroverleunen kan de bloemenbranche niet. "Retailers kopen grote partijen wel in één keer op. Zo zijn er directe stromen naar Moskou of Londen. Om de producten uiteindelijk in de winkels te krijgen, worden vaak gespecialiseerde handelaren ingehuurd. Dat zijn vaak Nederlanders, maar die concurrentie wordt steeds groter dus dat is een uitdaging. Vooralsnog zijn hoeven we ons nog geen zorgen te maken, maar ik reken op de creativiteit van de sector."