Binnenland

Explosieve stijging Airbnb-overnachtingen Amsterdam

02 mei 2017 10:24

Voor veel Amsterdammers een vertrouwd straatbeeld: toeristen met rolkoffers Beeld © ANP

De toestroom van Airbnb-toeristen naar Amsterdam wordt alsmaar groter en groter. Er werden vorig jaar 1,7 miljoen overnachtingen geboekt via de site: een groei van 125 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague.

Niet alleen de vraag naar vakantiewoningen, ook het aanbod steeg fors. In een jaar tijd verdubbelde het aantal Airbnb-accommodaties in Amsterdam van 15.000 naar 32.000. Een aanzienlijk deel van de woningen (35 procent) is in handen van professionele verhuurders.

Volgens onderzoeker Dirk Bakker speelt de bouwstop van hotels in Amsterdam een mogelijke rol bij de explosieve groei van Airbnb. Bovendien is de hoofdstad zeer in trek bij toeristen over de hele wereld, zegt hij tegen de NOS.

Geen verspreiding

In tegenstelling tot wat Airbnb zelf beweert, boeken de meeste toeristen bij Airbnb hun overnachtingen in het centrale deel van de stad. Van verspreiding is geen sprake. Twee derde van de overnachtingen wordt geboekt in vijf wijken: Centrum-West, De Baarsjes & Oud-West, Centrum-Oost, De Pijp en Westerpark.

De gemiddelde prijs voor een overnachting bedroeg in 2016 140 euro. Dat is een stijging van 3 procent een jaar eerder.

Hotels

Overigens steeg niet alleen het aantal overnachtingen bij Airbnb. Ook hotels in Amsterdam deden goede zaken. Het aantal reserveringen steeg met 7 procent naar 13,9 miljoen.

Bron • RTL Nieuws