Binnenland

'Rijke' Amerikaan licht Nederlandse bedrijven voor miljoen euro op

31 januari 2017 09:33

David T. liet zich rondrijden in limousines. Beeld © Getty Images

Hij kwam voorrijden in grote auto's, liet zich vergezellen door bodyguards en deed zich voor als rijke zakenman. Voor de Zwolse rechtbank staat vandaag een Amerikaan die verschillende Nederlandse particulieren en bedrijven voor grote bedragen zou hebben opgelicht.

David T. zou tussen januari 2011 en april 2015 zijn slag hebben geslagen. Hij deed zich voor als zakenman en betrouwbare investeerder die via de aan hem gelieerde ondernemingen een groot vermogen beheerde.

Om dit te 'bewijzen' gaf hij zijn slachtoffers, waaronder particulieren en hotels, valse bankgaranties. Zo had hij er één op naam van de Bank of Ireland voor een bedrag van 50 miljoen dollar, een van 200 miljoen dollar op naam van de ABN Amro met als begunstigde Thomas Bright Trust en een van 1 miljard euro op naam van Royal Bank of Scotland.

Grote auto's en bodyguards

Zijn slachtoffers vertelde hij dat hij een investering zou verstrekken nadat eerst een kleiner geldbedrag aan hem was overgemaakt. De bedragen in de dagvaarding gaan tot 300.000 euro.

In de dagvaarding staat verder te lezen hoe hij bij een medewerker van de ING Bank in Amsterdam een lening probeerde te krijgen. Hij deed zich bij diverse bezoeken aan de bank voor als kapitaalkrachtige zakenman, verscheen in grote auto's en met bodyguards en gaf een valse bankgarantie voor een bedrag van 40 miljoen dollar.

Skybox

Het is niet de eerste keer dat de man voor de Nederlandse rechtbank staat. Het AD schreef twee jaar geleden dat David T. rekeningen open had staan bij de Amsterdamse Arena (117.000 euro voor een skybox) en een hotel in Arnhem (359.000 euro).

Bron • RTL Z