Binnenland

Ook Europees onderzoek concludeert: voetballen op kunstgras is veilig

28 februari 2017 14:12

Een amateurwedstrijd op een kunstgrasveld. Beeld © Archieffoto ANP

Voetballen op kunstgras met rubberkorrels als vulling is veilig, zeggen onderzoekers van de European Chemicals Agency in Helsinki. Zij keken in opdracht van de Europese Commissie naar het verband tussen kanker en sporten op kunstgraskorrels.

Gezien de concentratie polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) is de kans op kanker heel klein. Dat is de belangrijkste conclusie van de onderzoekers van de ECHA. Wel kwam uit het onderzoek naar voren dat bij rubberkorrels in indoorkunstgrasvelden een stofje kan vrijkomen dat tot irritatie aan ogen en huid kan leiden. 

Strengere regels, goede voorlichting

Het instituut doet vijf aanbevelingen aan fabrikanten, beheerders en gebruikers van het kunstgras. 

  • Europese regelgeving moet worden aangescherpt om te zorgen dat er alleen kunstgras met lage concentraties PAK's of andere gevaarlijke stoffen wordt geproduceerd.
  • Eigenaren van bestaande velden moeten de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen goed meten en openbaar maken.
  • Fabrikanten en hun brancheorganisaties moeten elkaar helpen het materiaal goed te testen.
  • Sportbonden en clubs moeten samen met fabrikanten ervoor zorgen dat spelers en publiek goed worden voorgelicht.
  • Eigenaren en gebruikers van indoorkunstgrasvelden moeten zorgen voor goede ventilatie.

Daarnaast adviseert de ECHA sporters om te douchen na het spelen op kunstgras. 

Onrust om gevaren kunstgras

In december van vorig jaar concludeerde ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek in opdracht van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) al dat sporten op kunstgras veilig is.

De minister kwam hiermee tegemoet aan een wens van voetbalbond KNVB. Na een uitzending van tv-programma Zembla ontstond grote onrust onder ouders en voetbalclubs over de gezondheidsrisico's van voetballen op kunstgras met rubberkorrels. Eén op de drie amateurclubs stopte met het spelen op kunstgras, waardoor veel wedstrijden moesten worden afgelast of verplaatst. 

Kunstgras in de ban

Onder meer de gemeente Amsterdam en voetbalclub Ajax deden kunstgrasvelden met het zogenaamde rubbergranulaat in de ban. En het RIVM adviseerde te douchen na het voetballen op kunstgras en schone kleren aan te trekken. 

Er zijn in Nederland zo'n 2000 kunstgrasvelden. Daarvan is ongeveer 90 procent bestrooid met rubbergranulaat van gemalen autobanden. Per voetbalveld worden zo'n 20.000 banden gebruikt.

'Absoluut niet gerustgesteld'

Ondanks de twee onderzoeken is SuiLie Tan van actiegroep Kom van dat gras af er 'absoluut niet gerust op', vertelt zij RTL Nieuws. Dat er niet gekeken is naar de gecombineerde schadelijkheid van meerdere stoffen is 'bijna lachwekkend'. Ook vind ze het aantal onderzochte velden veel te laag om een goed beeld te geven van de echte situatie. 

"De onderzoekers waarschuwen zelf voor voor onvolkomenheden in rapport, maar geven toch het advies dat het risico laag is", zegt Tan. Dat de onderzoekers het sein veilig geven is volgens haar ook zorgelijk omdat het wel impact heeft op het beleid van de overheid en sportclubs. "Ik laat mijn kinderen voor geen goud op kunstgras spelen", besluit zij. 

Bron • RTL Nieuws