Binnenland

Ontslag twee directeuren kost zorginstelling vier ton

Mathijs Smit • 15 mei 2017 09:54 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Ouderenzorginstelling Noorderbreedte in Leeuwarden heeft ruim 400.000 euro moeten betalen aan de ontslagregelingen van twee ex-directeuren. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Noorderbreedte is een ouderenzorginstelling met veertien vestigingen en een thuiszorgorganisatie in Leeuwarden en omstreken. De instelling telt ruim 2000 werknemers en een omzet van 121 miljoen euro. Noorderbreedte behoort tot Zorgpartners Friesland, samen met de ziekenhuizen MCL en De Tjongerschans.

Afgelopen jaren kwam de zorginstelling herhaaldelijk in het nieuws. Eind 2013 kwam Erasmushiem, een van haar woonzorgcentra, zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te staan, wegens zorgen over de patiëntveiligheid.

Onvrede bij werknemers

In 2015 bleek na een onderzoek sprake van grote onvrede onder het personeel van Noorderbreedte, over werkdruk, slechte leiding en teruglopende kwaliteit van zorg. In september zegden de ondernemingsraad en de vakbonden het vertrouwen in de tweekoppige directie op.

Als gevolg daarvan moesten directeuren Cora Duijndam en Aukje van Kalsbeek vertrekken. Aanvankelijk stelde Noorderbreedte dat de directeuren 'een ander takenpakket' zouden krijgen. Nu blijkt dat zij zijn ontslagen. (lees verder onder de advertentie)

Dure vertrekregelingen

Het vertrek van de directeuren kostte de ouderenzorgorganisatie een flinke bom duiten. Uit een recent vonnis van de rechtbank Midden-Nederland blijkt dat Duijndam, die tien jaar voor Noorderbreedte werkte, een ontslagpremie van bijna 215.000 euro ontving. Ook kreeg zij acht maanden salaris doorbetaald; bijna 76.000 euro. Samen met een bijdrage in advocaatkosten en onkosten kostte haar vertrek de instelling 298.000 euro.

De tweede directeur, die drie jaar voor Noorderbreedte werkte, kreeg een ontslagpremie van ruim 33.000 euro en loondoorbetaling van ruim 66.000 euro. Samen met enkele kleinere posten kostte haar vertrek de instelling ruim 107.000 euro.

Deels terughalen mislukt

Omdat toezichthouder CIBG erop wees dat de directeuren onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) vielen, probeerde Noorderbreedte nog 116.000 euro van de ontslagvergoedingen terug te halen. De rechter wees dit onlangs van de hand.

Een woordvoerder van Noorderbreedte bevestigt de vertrekregelingen. "De rechter heeft de regelingen onlangs getoetst, en heeft bepaald dat de betalingen rechtmatig zijn geweest. Wij overwegen niet in hoger beroep te gaan."

Bron • RTL Z