Binnenland

'Powned-vluchteling' blijkt acteur, distantieert zich van omroep

Gert-Jan Verstegen • 09 augustus 2017 16:57 @GJVerstegen

Beeld © Powned

Wekenlang deed Tariq Kasem zich voor als vluchteling die net was aangekomen in Nederland. Samen met Rutger Castricum ging hij op pad om Nederland beter te leren kennen. Nu blijkt dat het allemaal nep was.

Ruim een jaar droeg Tariq Kasem een geheim met zich mee. In het programma 'De week van Powned' ging hij als kersverse vluchteling naar onder meer de bingo en de kermis. Maar zijn gebrekkige Nederlands bleek nep. Hij vluchtte al jaren geleden uit Irak en spreekt perfect Nederlands. Kasem is acteur en hield samen met de omroep de kijker voor de gek.

'Walgelijk' artikel

Maar Kasem is sinds gisteren helemaal klaar met de omroep. Een inmiddels verwijderd artikel over de verdronken Syrische jongen in Venlo was voor hem de druppel. In het artikel werd de jongen verweten dat hij andere zwembadgasten 'een vervelende dag' had bezorgd.

Dominique Weesie, voorzitter van Powned, bood meteen zijn excuses aan op Twitter. Hij noemde het artikel 'walgelijk'. Kasem noemt die excuses goed, maar is toch helemaal klaar met Powned. Hij noemt het artikel 'een historisch dieptepunt'.

Discriminerende opmerkingen

"Ik heb ze te veel kansen gegeven, het is nu echt klaar." Hij vertelt dat hij tijdens de opnames voor Powned herhaaldelijk discriminerende opmerkingen te verduren kreeg. "Dat gebeurde allemaal buiten beeld."

Kasem koos er bewust voor om als acteur mee te doen aan het Powned-programma. "Powned heeft heel wat misselijkmakende video's gemaakt. Ik hoopte dat mijn deelname ervoor zou zorgen dat Powned minder vluchtelingen zou treiteren. Het voelde dan ook zo goed."

Naïef?

Dat klinkt behoorlijk naïef. Het is algemeen bekend dat de omroep een rechtser geluid wil laten horen. "Ik heb hier toen heel goed over nagedacht, ik zag dit echt als eerste stap in tv. Over de reportages ben ik ook niet ontevreden. Ik heb zelfs veel geleerd. Maar dit had ik echt niet van ze verwacht."

Kasem doet zijn verhaal in de hoop dat Powned excuses aanbiedt aan de familie van de overleden jongen. Daarnaast wil hij de omroep duidelijk maken dat humor over vluchtelingen vaak te ver gaat. "Ze moeten niet zo disrespectvol met vluchtelingen omgaan."

Waarom de omroep niet bekendmaakte dat Kasem een acteur was is hem ook onduidelijk. Hij hoefde geen geheimhouding te tekenen. Powned is om een reactie gevraagd, maar gaf geen gehoor aan RTL Z.

Aan de Telegraaf geeft Weesie wel een reactie. Volgens hem lag het er dik bovenop dat de reportages met Kasem nep waren. "De fatsoenspolitie viert hoogtij", reageert hij op de ophef.

Bij Powned sprak Kasem gebrekkig Nederlands:

In het echt spreekt hij accentloos Nederlands:

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen