Algemeen

Henry Keizer legt VVD-voorzitterschap voorlopig neer om omstreden deal

02 mei 2017 21:35

Keizer verlaat het partijkantoor na de VVD-top. Beeld © ANP

Henry Keizer legt zijn functie als VVD-voorzitter neer zo lang als het onderzoek naar de omstreden koop van een crematoriumbedrijf duurt. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst met de top van de partij over de affaire.

"Ik zie dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen'', reageerde Keizer.

VVD-leider Rutte sprak afgelopen zaterdag nog het vertrouwen uit in Keizer. Hij staat daar nu nog steeds achter, liet hij weten. "Bij de VVD steunen wij onze mensen zo lang niet bewezen is dat er niet integer is gehandeld. Wij laten mensen niet zomaar vallen onder de druk van de beeldvorming."

Bekijk de verklaring van Rutte:

'Keizer moet van onbesproken gedrag zijn'

Politiek commentator Frits Wester vindt het een verstandig besluit omdat de commissie nu rustig het onderzoek kan doen. Wester benadrukt wel dat het nog lang niet zeker is dat Keizer na afloop van dat onderzoek voorzitter kan blijven. "Zeker omdat Keizer altijd gezegd heeft dat integriteit voor VVD'ers een topprioriteit is. Dan moet hij zelf ook van onbesproken gedrag zijn, en dan gaat het niet alleen om de vraag of zaken juridisch deugen, maar ook om de vraag of het moreel te verantwoorden is. " 

De VVD-top was sinds 18.00 uur bijeen om de affaire te bespreken. Een woordvoerder van de partij sprak over een 'bijpraatsessie'. Zondagmiddag werd er ook al over de affaire gesproken op het partijbureau. Daarbij waren ook onder anderen Rutte en Halbe Zijlstra aanwezig. 

Omstreden ​zakendeal

De integriteitscommissie van de VVD doet sinds vrijdag op verzoek van Keizer onderzoek naar de omstreden zakendeal uit 2012. Keizer ligt onder vuur sinds nieuwswebsite Follow The Money meldde dat hij met zakenpartners voor een schijntje het uitvaartbedrijf de Facultatieve had gekocht. 

De VVD-voorzitter zei vorige week keer op keer dat hij een schoon geweten heeft. Hoe lang het onderzoek van de integriteitscommissie precies zal duren, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het onderzoek niet klaar zal zijn voor het VVD-congres op 19 mei. 

Wie is Henry Keizer?

  • Thumbnail

    Henry Keizer is een 56-jarige zakenman die alom respect krijgt binnen de machtigste politieke partij van ons land.

  • Na een politieke carrière die helemaal terugloopt tot 1983 werd hij op 14 juni 2014 gekozen tot partijvoorzitter van de VVD, als opvolger van Benk Korthals (2011-2014).
  • Zoals we vaker zien bij politieke partijen is dat een vrijwillige en dus onbetaalde functie.
  • Keizer geldt als een vertrouweling en adviseur van (demissionair) premier Mark Rutte, met wie hij wekelijks overlegt. 
  • Ook is hij onderdeel van het formatieteam van de partij, dat momenteel intensief werkt aan een nieuw kabinet. En niet onbelangrijk: Keizer staat binnen de zelfverklaarde fatsoenspartij bekend als 'mister integriteit'.
  • De rechterhand van Rutte heeft zich volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money schuldiggemaakt aan zelfverrijking bij een zakelijke transactie in 2012. Daarbij zou hij crematoriumbedrijf De Facultatieve, een miljoenenbedrijf, voor een schijntje hebben overgenomen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws