Van onze partner Horecagrootkeukenshop.nl

KHN: ‘Horecabranche met zestig procent gegroeid in tien jaar’

10 december 2019 12:44

Beeld ©

Het economische belang van de horeca groeit volgens onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De branche zou in tien jaar tijd met maar liefst zestig procent zijn gegroeid. Het aantal werkenden in de horeca en de economische toegevoegde waarde stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie.

Het bruto binnenlands product (bbp) van de Nederlandse economie steeg tussen 2008 en 2018 met 23 procent naar een omvang van 693 miljard euro. De horeca is hierin volgens KHN de snelste groeier in toegevoegde waarde met een stijging van 61 procent van negen naar vijftien miljard euro. Hiermee is de horeca groter dan de gezamenlijke toegevoegde waarde van dertien miljard van landbouw, bosbouw en visserij.

Steeds meer horecazaken

Ook het aantal horecazaken stijgt sterk, blijkt uit de analyse van KHN. In de afgelopen tien jaar kwamen er maar liefst 5000 horecazaken bij. Deze groei is vooral te merken aan de komst van nieuwe eetgelegenheden. Uit cijfers van HorecaDNA blijkt dat tussen 2008 en 2018 er zo’n duizend restaurants en drieduizend cafetaria’s, lunchrooms en andere eetgelegenheden bijkwamen. Ook kwamen er zevenhonderd hotels bij. 

Monique Buné, eigenaresse van Horecagrootkeukenshop.nl, een leverancier van horeca-apparatuur en horecabenodigdheden aan professionals, merkt deze stijging. ‘’Er wordt steeds meer geïnvesteerd in wat duurzamere producten die lang meegaan. Zo investeren horecazaken in koelingen, ovens en vaatwassers van duurdere merken.’’  

Kleine horecazaken

Maar er zijn volgens Buné ook veel kleine bedrijven die net starten en minder uitgeven. ‘’Deze bedrijven investeren vaak in wat meer budgetartikelen bij Horecagrootkeukenshop.nl. Horeca is booming, maar er zijn ook veel van deze bedrijven die het uiteindelijk niet gaan redden. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere kleine horecazaak.’’

Meer werk en materiaal

De stijging van de horeca betekent ook een stijging in het personeel. Het aantal werkzame personen in de horeca steeg in de afgelopen tien jaar met 28 procent, het aantal werkzame personen in de gehele economie met vijf. Dit personeel werkt vaak dagelijks met apparatuur zoals vaatwassers en koffie-apparatuur. Buné ziet dat bedrijven hier efficiënt mee proberen om te gaan: ‘’Als apparaten overuren draaien, zullen ze eerder slijtage hebben. We zien nu dat bedrijven al investeren in apparaten als het vorige product nog niet kapot is. Zo verkopen we veel Bravilor koffie-apparatuur. Deze zijn kwalitatief erg goed, maar wel een flinke investering.’’