Algemeen

Rederij belooft alle kosten opruimactie Waddeneilanden te betalen

05 januari 2019 14:02

De stranden zijn nog lang niet opgeruimd. Elke dag spoelen er weer nieuwe spullen aan. Beeld © ANP

De rederij van het schip dat 270 containers op de Noordzee kwijtraakte, belooft alle kosten van de opruimactie te betalen. "We zoeken door tot alle containers terecht zijn", laat het bedrijf weten in een verklaring.

Rederij MSC laat weten: "We zijn vastbesloten door te zoeken naar alle containers die overboord gevallen zijn, tot de laatste is gevonden. MSC verzekert ook dat alle rommel op de stranden aan de Nederlandse en Duitse kusten wordt opgeruimd. 

De opruimactie is ook vandaag nog in volle gang. Op de Waddenzee ten oosten van de lijn Harlingen-Terschelling zijn zo'n vijftien vissersschepen bezig rommel uit het water te halen. Ze vissen veel schoenen op, maar ook kussens, speelgoed en babybadjes, zegt een woordvoerster namens de vissers. Zelfs koelkasten en benzinetanks van auto's worden uit het water gehaald.

Behalve viskotters zoeken ook schepen van de KNRM mee naar drijvende spullen, die door stroming en getij in 'baantjes' op het water bijeengedreven worden.

De vissers zoeken alleen bij daglicht. Want door de aanwezigheid van nog niet geborgen containers is het varen op dit moment "een soort mijnenveld. Je wilt niet met je netten aan zo'n container blijven hangen", aldus de woordvoerster. Ook zondag en maandag varen vissersschepen uit om rommel op te vissen.

Bron • RTL Nieuws