Algemeen

Trump: Duitsland is een gijzelaar van Rusland

11 juli 2018 10:22

Jens Stoltenberg (l) en Donald Trump voorafgaand aan hun ontbijtbijeenkomst Beeld © AFP

Duitsland is volgens president Trump 'een gijzelaar van Rusland'. Het land betaalt miljarden aan Rusland voor een pijpleiding, terwijl het volgens Trump die miljarden ook had kunnen uitgeven aan Defensie.

Duitsland betaalt die miljarden omdat het volledig afhankelijk is van Russische olie. En ondertussen kijkt het land naar de VS voor bescherming tegen datzelfde Rusland. Trump noemde dat bij het begin van de NAVO-top 'hoogst ongepast'. 

'Duitsland is een rijk land'

"Duitsland is een rijk land. Ze kunnen makkelijk hun defensie-uitgaven direct verhogen. Zelfs morgen al", zei de Amerikaanse president in een ontbijtsessie met NAVO-chef Jens Stoltenberg, die aan de top vooraf gaat. 

Later vandaag ontmoet Trump ook de andere regeringsleiders van de NAVO in Brussel, zoals Angela Merkel. Europese regeringsleiders houden hun hart vast, want Trump lijkt op oorlogspad. Al vanaf het begin van zijn presidentschap haalt hij keer op keer uit naar de Europese landen die veel minder geld uitgeven aan Defensie dan ze hebben toegezegd, omdat ze erop vertrouwen dat de VS hen toch wel beschermt. 

ZIE OOK: Waarom het de spannendste NAVO-top in jaren wordt

Alle landen in de NAVO beloven twee procent van het nationaal inkomen uit te geven aan defensie, maar alleen de VS, Groot-Brittannië, Griekenland en Estland maken dat waar. Nederland komt niet verder dan zo'n 1,3 procent. 

Het afgelopen jaar hebben de meeste Europese landen hun uitgaven wel verhoogd, samen voor zo'n 40 miljard dollar, maar dat is nog lang niet genoeg, zegt Trump.  

Grootste stijging in generatie

Stoltenberg is het daar altijd mee eens geweest, ook hij dringt al jaren aan bij de lidstaten om hun bijdrage te vergroten. Hij wijst er wel op dat de stijging van de uitgaven in 2017  de grootste was 'in een generatie'.

Maar hij is het niet eens met Trumps kritiek op Duitsland keuze voor Russisch olie en gas. "Dat is geen NAVO-aangelegenheid, maar een nationale beslissing."

Meer op rtlnieuws.nl:
NAVO-chef Stoltenberg: 'Veiligheid Europa staat op het spel'

Bron • RTL Nieuws / Reuters