Algemeen

EU vraagt aan burgers: moeten we van de zomertijd af?

05 juli 2018 14:35

Sommige mensen raken flink ontregeld door het verzetten van de klok. Beeld © Getty Images

Het tweejaarlijks verzetten van de klok blijft de gemoederen in Brussel bezighouden. De Europese Commissie wil burgers nu laten meebepalen of de zomertijd afgeschaft moet worden.

Via een online vragenlijst die ook in het Nederlands beschikbaar is wil de Commissie de mening verzamelen van burgers en belanghebbenden in alle lidstaten.

Er wordt gevraagd naar hoe het verzetten van de klok ervaren wordt, of je voor of tegen afschaffing bent en in het geval van voor afschaffing: wat de voorkeur is: zomer of wintertijd?

Zie ook: EU-Parlement stemt over afschaffen zomertijd, hoe zinvol is dat?

Hoewel hard bewijs ontbreekt voor het nut van het afschaffen van de zomertijd, speelt de discussie erover met regelmaat op. Eerder dit jaar zou het Europees Parlement stemmen over het afschaffen van de zomertijd. De stemming ging niet door, omdat het Europarlement eerst een onderzoek wil instellen naar de effecten. 

'Aanslag' op bioritme en economie

Voorstanders van de afschaffing noemen het tweejaarlijks voor- en achteruit zetten van de klok een aanslag op het bioritme van mens en dier en slecht voor de economie. Maar onderzoek onderbouwde deze aannames niet.

Voor alle economische sectoren blijkt dat er eigenlijk geen conclusies zijn te trekken over de voor- of nadelen. Boeren noch hun koeien raken ontregeld en de conclusie dat er meer verkeersslachtoffers zouden vallen als gevolg van slaapproblemen wordt nadrukkelijk niet getrokken. Lidstaten zelf zouden overigens niet te staan trappelen. 

Bron • RTL Z