Algemeen

Kosten vergrijzing in Nederland op Europees gemiddelde

27 juni 2018 18:59

Het aantal niet-werkenden stijgt in 2070 naar meer dan 50 procent van de bevolking. Beeld © ANP

De kosten van de vergrijzing in Nederland stijgen van 23 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2016 naar 27 procent in zowel 2040 als 2070. Daarmee scoort Nederland gemiddeld op de lijst van alle landen met de euro.

Dat blijkt uit berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van cijfers van de Europese Commissie. Het rapport, dat iedere drie jaar verschijnt, geeft langetermijnverwachtingen over de totale publieke kosten als gevolg van de vergrijzing, waaronder pensioenen, zorg en werkloosheid.

Het aandeel Europeanen met de pensioengerechtige leeftijd wordt steeds hoger. Hoewel de ECB erop wijst dat de verwachtingen zijn gebaseerd op ongewijzigd beleid maakt het zich zorgen over de toekomst als er niet wordt ingegrepen.

Houdbaarheid overheidsfinanciën

Zo stijgt het percentage niet-werkenden van 32 in 2016 naar 52 in 2070. "Als er niet krachtig wordt opgetreden dan kan dat een grote impact hebben op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en economische groei."

Van alle eurolanden scoort België het slechtst. Bij de zuiderburen stijgen de kosten van de vergrijzing van 27 procent van het bbp in 2016 naar respectievelijk 31 en 33 procent in 2040 en 2070. De Baltische staten doen het juist goed met een stabiele 15 tot 20 procent van het bbp.

Luxemburg laat de grootste stijging zien. Het groothertogdom was in 2016 'slechts' 18 procent van zijn bbp kwijt aan vergijzing, maar dit verdubbelt bijna en loopt in 2070 op tot 31 procent. In Griekenland nemen de kosten van de ouder wordende bevolking de komende decennia juist af.

Vergrijzing biedt ook kansen

De steeds ouder wordende bevolking betekent niet alleen slecht nieuws, maar biedt ook kansen. Zo hebben ouderen niet alleen een hoger besteedbaar inkomen dan andere leeftijdsgroepen, maar ze hebben ook meer tijd, meer vermogen en ze zijn eerder geneigd hun spaargeld uit te geven.

ING becijferde eerder al dat het aantal ouderen met een inkomen van meer dan 40.000 euro zal toenemen. En daar kunnen ondernemers op inspringen. Volgens de bank geven pensionado's vooral geld uit aan gezondheid, huishoudelijke apparaten en voeding en drank. 

Bron • RTL Z