Algemeen

Nieuw stadsbestuur Rotterdam schrapt milieuzone

26 juni 2018 16:45

(Archieffoto) Beeld © ANP

De nieuwe coalitie die het in Rotterdam voor het zeggen krijgt, maakt een eind aan de milieuzone voor oudere personenauto's. Benzineauto's van vóór 1992 mogen het gebied volgende week alweer in, dieselauto's van voor 2001 krijgen vanaf 1 januari 2020 weer alle ruimte.

Dat blijkt uit de plannen die de coalitie vandaag heeft gepresenteerd. Juist begin deze maand liet de Raad van State weten dat de stad ook oude benzineauto's uit het centrum mag weren. Dat maakt nu dus niets meer uit.

Smerigste straat

De beperkingen voor vrachtverkeer blijven wel bestaan, en voor de 's-Gravendijkwal, de 'smerigste straat van Rotterdam', wordt een uitzondering gemaakt.

Verder wil het nieuwe college 18.000 nieuwe huizen bouwen, 150 miljoen investeren in de overgang naar duurzame energiebronnen en 10.000 bestaande woningen van het aardgas af zien te krijgen.

Nieuwe brug en metrolijn

Daarnaast wil het college een nieuwe Maasbrug en een nieuwe metrolijn die Kralingen en De Kuip met elkaar verbindt. Nog deze collegeperiode moet hierover een positief besluit vallen. Een deel van het geld moet komen uit de verkoop van de aandelen die de gemeente bezit in het energiebedrijf Eneco.

De nieuwe coalitie bestaat uit VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie/SGP. De havenstad krijgt tien wethouders: twee voor de grote partijen, één voor het CDA en een deeltijdbestuurder voor ChristenUnie/SGP.

Stoet oldtimers in actie tegen milieuzones

In maart kwamen de bestuurders van oldtimers en andere oude auto's nog in een optocht in actie tegen de handhaving van de milieuzone in Rotterdam. Nu krijgen ze hun zin.

Bron • RTL Nieuws