Algemeen

'Auto inleveren om op de fiets naar mijn werk te gaan? Denk 't niet'

12 juni 2018 18:10

We moeten met z'n allen meer gaan fietsen. Beeld ©

Het kabinet wil 200.000 mensen uit de auto en op de fiets krijgen. Zoals accountmanager Erwin Fok, die zeven kilometer van zijn werk woont. "Ik pak iedere dag mijn leaseauto", zegt hij. Of dat snel gaat veranderen? "Ik denk het niet." En Erwin is niet de enige.

Hoe vaak Erwin Fok de afgelopen drie jaar de fiets heeft gepakt naar zijn werk? "Eerlijk? Nul keer." Erwin werkt als accountmanager voor een Rotterdams bedrijf en woont in Hoogvliet. De afstand tot zijn werk is zeven kilometer. Hij heeft een leaseauto omdat hij vaak langs klanten moet. En een oude fiets. "En dus pak ik iedere dag de auto."

Stimuleren

Niet goed, vindt staatssecretaris Stientje van Velthoven. Ze wil dat 200.000 mensen deze kabinetsperiode de auto verruilen voor de fiets. Hoe? Er wordt 26 miljoen uitgegeven voor fietsroutes en 74 miljoen euro voor stallingen. Ook zouden bedrijven hun werknemers moeten stimuleren meer de fiets te pakken. 

Miniatuurvoorbeeld

Erwin denkt niet dat hij nu wél snel op de fiets springt. Er moet meer gebeuren, vindt hij. "'Omdat fietsen financieel totaal niet wordt beloond." Sterker nog: "Als ik ga fietsen, ben ik duurder uit omdat ik een nieuwe fiets moet kopen. Ik heb nu een leasebak en heb bijtelling waardoor ik mijn privékilometers kan schrappen. Dus waarom zou ik gaan fietsen?" 

Zijn werkgever had in het verleden initiatieven om fietsen financieel te stimuleren. Maar die werkten niet en zijn uiteindelijk weer geschrapt, zegt Erwin. "Als je dit echt wilt laten werken, moet je zorgen dat mensen financieel de prikkel ook voelen om te gaan fietsen. Net als met het openbaar vervoer. Als ik met mijn gezin de stad in wil met mijn twee kinderen, ben ik met de auto gewoon goedkoper uit."

Voordelen fiets ten opzichte van auto:

Miniatuurvoorbeeld

Meer kritiek

Ook Freddy Visser springt niet zomaar op de fiets, laat hij weten op de Facebookpagina van RTL Nieuws. "Investeer eerst eens in die belabberde infrastructuur hier in Gelderland", zegt Freddy. Fleur Jansen vult aan: "Als gemeenten geen fatsoenlijke fietspaden aanleggen en ik nog steeds dagelijks over talloze ongelukken hoor, stapt hier niet iemand zo snel op de fiets naar het werk of naar school."

Een reden kan Erwin wél noemen om vaker de fiets te pakken. "Fietsen is gezond. Dat is voor mij nu de enige echte overweging waarom ik eens wat vaker op de fiets zou moeten gaan."

Meer op rtlnieuws.nl:
Kabinet wil 200.000 mensen uit de auto op de fiets

Bron • RTL Nieuws