Algemeen

Trump: sancties tegen Noord-Korea blijven overeind, militaire oefeningen stoppen

12 juni 2018 11:01

De sancties tegen Noord-Korea blijven overeind. Beeld © EPA

De sancties tegen Noord-Korea blijven overeind ondanks het akkoord dat Donald Trump en Kim Jong-un vandaag hebben gesloten. Dat zei president Trump zojuist op een persconferentie in Singapore na het sluiten van het akkoord. Wel gaan Zuid-Korea en de Verenigde Staten stoppen met de militaire oefeningen bij de Noord-Koreaanse grens.

Volgens Trump komt er een einde aan de 'war games', zoals hij de oefeningen noemt. De Verenigde Staten hebben 32.000 militairen gestationeerd in Zuid-Korea vanwege de oorlog tussen het zuiden en het noorden. De reden voor het stoppen met de oefeningen, is de hoge kosten.

ZIE OOK: Noord-Korea-expert: alle kernwapens weg, dat gaat echt niet gebeuren

Noord-Korea maakt bezwaar tegen de oefeningen, die ze beschouwen als het voorbereiden van een oorlog.

De belangrijkste uitspraken uit de persconferentie in video:

Trump sprak tijdens de persconferentie na de top veelvuldig zijn vertrouwen in de goede voornemens van Kim Jong-un uit.

Nieuw hoofdstuk

Op de persconferentie zei Trump verder dat beide leiders bereid waren om te 'beginnen met een nieuw hoofdstuk te schrijven tussen de twee landen'. "Hij bevestigde zijn bereidheid tot het complete denucleariseren van het koreaanse schiereiland", zei Trump over Kim.

De Noord-Koreaanse leider 'heeft een kans als geen ander' volgens Trump. Ook zou hij hebben beloofd om een Noord-Koreaanse testplek van kernwapens 'heel erg snel te vernietigen'.

Top Kim Jong-un en Donald Trump leidt tot akkoord: 'Denuclearisering begint snel':

De historische top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een akkoord opgeleverd. Beide leiders hebben het ondertekend. Volgens Trump overtreft het akkoord alle verwachtingen.

Bron • RTL Nieuws