Algemeen

Historische handdruk: Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar

12 juni 2018 03:05

Trump en Kim schudden elkaar de hand. Beeld © AFP

Het is nu al een historisch moment. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, de hand geschud. De twee spreken elkaar op dit moment in Singapore.

Rond 02:20 uur kwam president Trump aan op het eiland Sentosa. Even later arriveerde ook Kim. Het eiland is alleen nog te bereiken met één brug. Het is voor het eerst dat een zittende Amerikaanse president praat met de leider van Noord-Korea.

ZIE OOK: Bijzondere taferelen rond top Trump en Kim: 'Noord-Korea betaalt hotelrekening niet'

Trump en Kim spraken ongeveer 45 minuten met elkaar onder vier ogen. Er waren bij dat gesprek wel tolken aanwezig. Trump en Kim praten nu verder, met daarbij ook delegaties van de Verenigde Staten en Noord-Korea.

Kim Jong-un zei voor het gesprek dat 'woorden en praktijken' uit het verleden als een obstakel werken. Maar dat die obstakels wel te overwinnen zijn. Trump zei dat het tijd is 'om de grote problemen op te lossen'.

Video: de eerste handdruk tussen Trump en Kim

Ambtenaren spraken al met elkaar

Aan het begin van de nacht begonnen de besprekingen in Singapore. President Trump liet via Twitter weten dat ambtenaren van beide landen al met elkaar spraken. "De vergaderingen gaan goed en snel", schrijft hij. "Maar uiteindelijk doen ze er niet toe. We zullen allemaal snel genoeg weten of een echte deal mogelijk is."

Trump belde Japan en Zuid-Korea

President Donald Trump heeft voor de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gebeld met president Moon Jae-in van Zuid-Korea en de Japanse minister president Shinzo Abe.

Met Zuid-Korea sprak Trump af dat de twee landen hun 'nauwe samenwerking zullen voortzetten na de ontmoeting'. Met Abe kwam hij overeen dat de leiders elkaar nauwgezet op de hoogte zullen houden van de ontwikkelingen na de top.

Bron • RTL Nieuws