Algemeen

Megadrukte in treinen verwacht, 20 miljard voor spoorvernieuwing

31 mei 2018 07:38

Beeld © ANP

Bereid je er maar op voor: het wordt de komende tien jaar flink drukker in de trein. Om die groei te kunnen opvangen, investeert ProRail tot 2030 zeker 20 miljard euro in vernieuwing van het spoor.

ProRail-topman Pier Eringa denkt dat het aantal reizigers met 45 procent zal stijgen, zegt hij in De Telegraaf. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van 30 procent.

Mensen zijn files zat

"Mensen zijn de files op de weg en in de stad zat en worden massaal de trein ingejaagd. Prima natuurlijk, maar er moet wel wat gebeuren om die explosieve groei op te vangen", zegt Eringa.

Eringa denkt met de 20 miljard euro 'een groot deel van de verwachte groei te kunnen faciliteren'. Hij denkt dan aan meer ruimte voor meer treinen die sneller en korter op elkaar rijden, grotere stations en extra opstelplaatsen van beveiligingssystemen.

Terugdringen wisselstoringen

Ook zal er geld worden gestoken in het verder terugdringen van wisselstoringen. Daarvoor worden hightechsensoren ingezet, waarmee de afgelopen tijd is geëxperimenteerd.

De resultaten hiervan zijn veelbelovend, zegt Eringa in het AD. "Er rijden meer treinen op tijd omdat wij wisselstoringen hebben kunnen voorkomen door preventieve reparaties 's nachts. Het aantal technische storingen is de afgelopen jaren met 20 procent gedaald."

Dat gaat maar nét goed: nog even gauw het spoor over:

Betrapt op camera: de mensen die het spoor oversteken terwijl de seinen op rood gaan. Het gebeurt vaak genoeg, en het gaat regelmatig mis. Gemiddeld zijn er elke maand 370 bijna-ongelukken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP