Algemeen

Aantal mensen in bijstand daalt, maar ouderen komen nog steeds niet aan een baan

31 mei 2018 01:01

Beeld © ANP

Het totale aantal mensen in de bijstand is voor het tweede kwartaal op rij lager dan een jaar geleden. Maar het aantal 45-plussers die op de bijstand moet rekenen, blijft stijgen.

Eind maart waren er 459.000 bijstandsgerechtigden, 13.000 minder dan een jaar geleden. Maar het zijn alleen mensen tot 45 jaar oud die profiteren van de hogere werkgelegenheid, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral bij 27- tot 45-jarigen gaat de daling hard, het aantal mensen in de bijstand daalt daar al vijf kwartalen op rij. 

Mensen boven de 45 komen nog altijd moeilijk aan een baan. In deze leeftijdsgroep stijgt het aantal bijstandsgerechtigden juist met 2.000. De groei is de laatste tijd wel afgenomen, maar werknemers lijken liever jonger personeel aan te nemen. Volgens het CBS komt de toename ook door de verhoging van de AOW-leeftijd. Bijstandsgerechtigden blijven daardoor langer hangen in de bijstand, voordat ze die verruilen voor een AOW.

'Verloren generatie'

Vakbond CNV is blij dat er in totaal minder mensen in de bijstand zitten, maar is bang dat de ouderen nu vergeten worden. "Nu het zo goed gaat met de economie, mag het niet zo zijn dat er in de groep van 45-plussers juist meer mensen in de bijstand raken", zegt voorzitter Maurice Limmen. "Zeker niet als er in sommige sectoren werkgevers zijn die moord en brand roepen over een tekort aan arbeidskrachten. Onze oproep aan werkgevers is dan ook: zorg nou eens dat mensen die langs de zijlijn staan ook aan bod komen, helemaal nu het zo goed gaat."

KBO-PCOB, een organisatie die zich sterk maakt voor senioren, wil dat de politiek erkent dat er een tweedeling is in de bijstand. "Wie langer werkloos is en ouder is dan 55 jaar, heeft zelfs in de huidige economie blijkbaar nauwelijks kans op werk", zegt directeur Manon Vanderkaa. "Een verloren generatie dreigt, met grote gevolgen."

Niet-westers

Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal mensen met een niet-westerse achtergrond in de bijstand is gedaald. Dat is voor het eerst in negen jaar. Het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond daalt al twee jaar, het aantal uitkeringsgerechtigden met een westerse migratieachtergrond gaat ook al sinds 2016 omlaag.

De groei van het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning in de bijstand neemt nog wel toe. Met name Syrische vluchtelingen deden een beroep op de bijstand.

Ruim een miljoen Nederlanders leeft in armoede

Ze zijn voortdurend bezig de eindjes aan elkaar te knopen. De 1,1 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens.

Bron • RTL Nieuws