Algemeen

Inkomsten dividendbelasting hoger dan gedacht

16 mei 2018 23:01

Minister Hoekstra (Financiën) Beeld © ANP

Een opvallende meevaller voor de schatkist. De dividendbelasting heeft vorig jaar meer geld in het laatje gebracht dan gedacht: zo'n 1,6 miljard euro, in plaats van de verwachte 1,4 miljard.

"Er zit inderdaad een plusje op de dividendbelasting", zegt minister Hoekstra (Financiën). "Je ziet dat in zijn algemeenheid natuurlijk altijd dat belastingbedragen en belastinginkomsten variëren. Zeker als het beter gaat zit er vaak een plusje op. En dat is ook het geval bij de dividendbelasting."

Hoe hoog de meevaller precies is, kan de minister nog niet zeggen. "Maar dan moet je denken aan een bedrag van ongeveer 200 miljoen euro", zegt Hoekstra tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: Grote twijfels over afschaffen dividendbelasting in vrijgegeven memo's

De oppositie voert al maanden fel campagne tegen afschaffing van de dividendbelasting. En ziet in de hogere opbrengst nóg een goede reden om dit niet te doen. "Het is echt zonde om de dividendbelasting af te schaffen", zegt Kamerlid Snels van GroenLinks. "We kunnen daar veel betere dingen mee doen."

Duizend betere bestemmingen

PvdA-Kamerlid Nijboer is het met hem eens. "Ik zou zeggen: gebruik dit als aanleiding om er van af te zien. Er zijn wel duizend betere bestemmingen dan afschaffen van de dividendbelasting."

Maar ook al vallen de inkomsten door de dividendbelasting hoger uit, Hoekstra houdt vast aan de afschaffing ervan. "Wij staan als kabinet en ik sta als minister van Financiën achter de maatregel."

Politiek gevoelige maatregel

Het afschaffen van de dividendbelasting ligt politiek gevoelig. Volgens premier Mark Rutte is de maatregel noodzakelijk om Nederland aantrekkelijk te houden voor grote bedrijven.

Critici denken dat het wel meevalt. Bovendien is er geen garantie dat die bedrijven hier blijven als de dividendbelasting wordt geschrapt. Een verlaging van de vennootschapsbelasting zou meer voor de hand liggen.

Bron • RTL Nieuws