Algemeen

Dijsselbloem: Ik ga solliciteren bij Raad van State

Matthias Pauw • 14 mei 2018 17:02 @mattpauw

Jeroen Dijsselbloem. Beeld © AFP

Jeroen Dijsselbloem gaat solliciteren op de functie van vicepresident van de Raad van State. Dat bevestigt de oud-minister van Financiën aan RTL Z.

Volkskrant en NRC meldden dit weekend al op basis van ingewijden dat Dijsselbloem de functie wil hebben. De Raad zou hem zelf gevraagd hebben om te solliciteren.

'Ik zal solliciteren'

In een korte reactie laat Dijsselbloem weten dat hij er 'niets anders over te melden heeft, anders dan dat ik inderdaad zal solliciteren'. Verdere toelichting wilde Dijsselbloem niet geven. Dat bewaart hij voor zijn sollicitatie, zegt hij erbij.

De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering en ook de hoogste bestuursrechter van Nederland. Formeel is de koning de voorzitter van de Raad, maar in de prijktijk geeft de vicevoorzitter leiding aan de organisatie. Het vicevoorzitterschap wordt beschouwd als één van de machtigste posities van het land. 

Thom de Graaf

De kandidatuur van Dijsselbloem is opmerkelijk. Eerder werd al bekend dat D66-coryfee Thom de Graaf zou solliciteren en aangezien de baan wordt toegekend door de regering, leek hij de gedoodverfde kandidaat te zijn. D66 is namelijk de enige coalitiepartij die een kandidaat naar voren had geschoven.

Volgens NRC heeft de Raad van State Dijsselbloem zelf benaderd om te solliciteren uit onvrede over de sollicitatieprocedure, waarin het orgaan niets te zeggen heeft.

Donner met pensioen

De baan van vicevoorzitter komt eind oktober vrij omdat de huidige baas van de Raad van State, CDA'er Piet Hein Donner, dan op 70-jarige leeftijd met pensioen moet.

Bron • RTL Z