Algemeen

Fabrikanten e-bikes vermelden hoge kosten accu's niet

02 mei 2018 08:14

De Wegenwacht is er ook voor e-bikegebruikers. Beeld ©

E-bikes zijn enorm populair, maar fabrikanten vergeten nogal eens te vermelden dat accu's erg duur zijn. Vervanging daarvan kan gebruikers op hoge kosten jagen.

Daarom moeten fabrikanten van e-bikes meer en betere informatie geven over de prijzen en het gebruik van accu's. Momenteel schiet die voorlichting flink tekort, blijkt uit eigen onderzoek van de ANWB. De bond onderzocht twintig fabrikanten.

Nieuwe kan 1000 euro kosten

Volgens de bond zorgen de accu's van e-bikes vaak voor problemen en hoge kosten. Vorig jaar gaven ongeveer 600.000 leden van de ANWB, bijna de helft van het aantal leden met een e-bike, aan problemen te hebben gehad met hun fietsaccu.

Dat kan zorgen voor hoge onverwachte kosten, zegt de bond. "Als de oude accu het begeeft, kan een nieuwe wel zo'n 1000 euro kosten." De belangenvereniging wil dat de fabrikanten meer informatie geven over de levensduur van de accu en meer tips geven over goed 'levensverlengend' gebruik.

De bond vindt het verontrustend dat 'een duur onderdeel als de accu van een e-bike met beperkte levensduur zo weinig aandacht krijgt'.

Slechts twee merken scoren goed

De bond noemt het opvallend dat veertien van de twintig onderzochte producenten de vervangende prijs van een accu niet noemen op hun websites. De gemiddelde prijs van een vervangende accu is 551 euro, zo komt naar voren uit het onderzoek.

Meer dan de helft van de merken krijgt een onvoldoende van de ANWB. Zes merken krijgen 'slecht' voor hun informatievoorziening, zeven merken 'matig' en vijf 'redelijk'. Slechts twee merken (Amslod en Rivel) scoren 'goed'. Tien fabrikanten hebben tegen de bond gezegd dat ze hun informatievoorziening gaan verbeteren.

Hier moet je op letten als je een e-bike wilt kopen

 

Bron • RTL Nieuws