Algemeen

Blok: geen sancties voor Rusland, wel onderhandelen over Syrië

Maaike Homan • 16 april 2018 10:34 @MaaikeUtrecht

Minister Stef Blok bij aanvan van het overleg in Luxemburg. Beeld © RTL

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken overleggen vandaag in Luxemburg over de situatie rondom Syrië. Minister Stef Blok zal pleiten voor overleg via de VN Veiligheidsraad en wil zo snel mogelijk een wapenstilstand en hulp voor Syrië. In sancties voor Rusland ziet hij niets.

Dat zei hij voorafgaand aan de bijeenkomst. Volgens Blok 'kunnen we hier alleen via onderhandelingen uitkomen'. "Politiek overleg is de enige oplossing." Ook landen als Frankrijk, België en Luxemburg willen terug naar de onderhandelingstafel met de Verenigde Staten, Syrië en Rusland. 

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, benadrukt dat er 'zonder Rusland geen oplossing is'. En dat de Syrische president Bashar al-Assad hier geen onderdeel van is. "Niemand kan zich voorstellen dat iemand die chemische wapens gebruikt tegen zijn eigen bevolking ook onderdeel is van de oplossing."

'Kansloze poging'

De EU moet volgens Blok dan ook eensgezind optreden, maar verslaggever Fons Lambie ziet weinig kans van slagen in dit plan."Ik denk dat dit de zoveelste kansloze poging is om het Syrische conflict op te lossen." 

De EU-landen willen dat Assad vertrekt, maar Assad blijft aan en is aan de winnende hand, zeker met de steun van Rusland en Iran. Assad en de Russische president Vladimir Poetin zullen dan ook weinig behoefte hebben aan een gesprek, denkt Lambie. "Zij zullen vooral denken aan de aanval van afgelopen weekeinde."

Genoeg van chemische wapens

Zaterdagochtend Nederlandse tijd voerden de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië aanvallen uit op drie doelen in Syrië als vergelding voor de vermeende aanval met gifgas in de Syrische stad Douma. De doelen zouden een rol spelen in het chemische-wapenprogramma van Assad.

​De Britse minister Boris Johnson vreest dat de raketaanval weinig gaat veranderen in de situatie in Syrie: "Ik ben bang dat de oorlog in Syrie doorgaat, op de verschrikkelijke en ellendig weg. Maar dit was een manier om als wereld te zeggen: we hebben genoeg van het gebruik van chemische wapens."

'Proportionele actie'

Hoewel Nederland hier 'begrip' had voor de 'proportionele actie' steunde het de aanval niet. Reden is, zo zegt Blok, dat er geen resolutie in de VN Veiligheidsraad was. ​Eerdere pogingen om via de VN tot vrede te komen, zijn op niets uitgelopen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei gisteren in een interview met CBS dat de Verenigde Staten vandaag nieuwe sancties zullen afkondigen tegen Rusland, vanwege de steun aan Assad.

Deze strafmaatregelen worden opgelegd aan bedrijven die producten maken die verband houden met de Syrische president Assad of met het gebruik van chemische wapens. Minister Blok zegt hierop: "Met of zonder sancties moeten partijen om de tafel. Onze inzet is eerst een wapenstilstand, dan hulp en een politieke oplossing."

Bron • RTL Z