Algemeen

Met de X-plane vlieg je binnen drie uur naar New York

06 april 2018 07:35

Zo moet de X-Plane eruit gaan zien. Beeld © AFP

Sinds het verdwijnen van de Concorde in 2003 is er geen supersonisch passagiersvliegtuig meer geweest. Maar als het aan NASA ligt komt daar verandering in. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil namelijk de X-plane maken, die binnen drie uur van New York naar Londen vliegt.

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin heeft deze week opdracht gekregen om het toestel te ontwikkelen. Het vliegtuig gaat dus sneller dan het geluid, maar dat moet zonder 'sonic boom' gaan, de oorverdovende knal waarmee het doorbreken van de geluidsbarrière normaal gepaard gaat.

Testvluchten

De bedoeling is dat de supersonische jet in 2021 zijn eerste testvluchten gaat doen boven bewoonde gebieden in de VS, om te bepalen of het geluidsniveau acceptabel is. Volgens NASA zal het doorbreken van de geluidsbarrière niet harder klinken dan het dichtvallen van een autoportier. Vluchten met passagiers zijn niet eerder voorzien dan 2035.

Primeur voor luchtvaart: non-stopvlucht van 17 uur

De eerste directe vlucht tussen Australië en Europa vond anderhalve week geleden plaats. Na een reis van ruim 17 uur landde het vliegtuig in Londen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP